21. toukokuuta 2018

Työpaikat kuntoon

Hannu Saarinen

Jo vuosien ajan on puhuttu työkykyä ylläpitävästä toiminnasta. Onko mitään konkreettista saatu aikaan? Varmaan on, mutta kehittämistä vielä monessa suhteessa riittää, varsinkin työterveyshuoltojen toiminnan osalta. Tässä asiassa työturvallisuusorganisaatiot ja ay-liike voisivat myös olla aktiivisempia.

Tiedetään, että liikunnan avulla vahvistetaan ihmisen stressinsietokykyä, kohotetaan omanarvon tuntoa, vähennetään masentuneisuutta ja ahdistuneisuutta. Tiedetään myös, että hyväkuntoiset työntekijät saavat paljon enemmän aikaan kuin huonokuntoiset.

Ihmisen fyysinen suorituskyky on parhaimmillaan 25 – 30 vuoden iässä. Sen jälkeen kunto vääjäämättä laskee. Aluksi heikkeneminen on hidasta, mutta sen huomaa selvästi jo noin 40 – 50 vuoden iässä. Usealla noin 60-vuotiaalla heikentynyt fyysinen suorituskyky häiritsee jopa työssä selviytymistä. Näin ollen liikunnan fyysistä kuntoa säilyttävä vaikutus korostuu työntekijän ikääntyessä.

Liikunnan positiiviset vaikutukset tiedetään ja se, että hyväkuntoinen ihminen saa paljon aikaan myös vapaa-aikanaan. Eikö siis työpaikoilla kannattaisi entistä enemmän panostaa henkilökunnan liikuntaharrastuksen kehittämiseen ja tukemiseen?

Vai onko niin, että työntekijä on vain kertakäyttöhyödyke, joka viskataan "tehon" laskiessa pois?

Suomessa on viime vuosina toteutettu monenlaisia malleja, joilla työntekijöitä on houkuteltu liikunnan pariin, mutta ovatko ne purreet toivotulla tavalla? Näyttää siltä, että työpaikat ovatkin nykyisin vain "ulkoistaneet" työpaikkaliikunnan tarjoamalla liikuntaseteleitä.

Ajatus sinänsä on hyvä, mutta siitä jää puuttumaan työpaikan yhteisöllisyys. Vuosia sitten työpaikoilla toteutettiin puulaakipelejä tai kilpailtiin muuten toisten työpaikkojen kanssa. Edustettiin omaa työpaikkaa. Samalla luotiin työpaikalle yhteenkuuluvuuden tunne.

Työpaikoilla tulisi luoda työpaikkakohtainen varhaiskuntoutukseen liittyvä liikuntaohjelma. Ohjelmassa keskityttäisiin perusliikunnan pariin, joista hiihto ja kävely ovat eräitä parhaista. Olisiko suuri kustannuskysymys, jos työporukalle järjestettäisiin näin talvella niin hiihtotekniikan kuin suksien voitelun osalta oppia, tehtäisiin yhteisiä hiihtolenkkejä ja asetettaisiin liikunnallisia tavoitteita.

Työterveyshuollon taholta kerrottaisiin henkilökunnalle, miten usein kannattaa liikkua, kuinka kauan yhden liikuntakerran tulee kestää ja monta muuta tärkeää terveyteen liittyvää seikkaa.

Kiinalainen sananlasku sanoo: "Tärkein askel matkaan lähdössä on ensimmäinen askel, koska ilman sitä ei päästä liikkeelle". Sama pätee niin kuntoilun kuin työpaikkaliikunnan kehittämisen osalta. Entäpä jos ay-aktiivit sekä työsuojeluorganisaatiot olisivat tässä suhteessa aktiivisia?

Kirjoittaja on TULaviisin avustaja ja aktiivinen liikkuja

Katselukerrat (39104)/Kommentit (0)

14. tammikuuta 2013/Kolumnit

Jätä kommentti

Nimi:
Sähköposti:
Kommentti:
Lisää kommentti

Get Aggregated RSS

 


Luetuimmat kolumnit