24. toukokuuta 2018
Punainen kortti rasismille

Punainen kortti rasismille

Yhdeksän vuotta sitten 17-vuotiaana Sierra Leonen nuorisomaajoukkueesta Suomeen jäänyt Patrick Bantamoi, 27, ei ole kokenut joutuneensa rasismin kohteeksi seitsemän vuotta kestäneellä ammattilaiskaudellaan.

FC Interissä vuonna 2008 Suomen mestaruuden voittanut maalivahti antaa tunnustusta suomaiselle jalkapalloväelle.

Suhtautuminen maahanmuuttajapelaajiin on Patrick Bantamoin mukaan täällä suvaitsevampaa kuin muualla. Katsojien osallistumisen pelitapahtumiin huutelulla hän katsoo olevan enemmän tapa yrittää vaikuttaa vastapuolen peliesitykseen.Bantamoin mielestä rasismin vastainen työ Suomessa käy hyvästä esimerkiksi muille.

Sierra Leonelaisen viesti oli mieluisaa kuultavaa Suomen Monikulttuurisen Liikuntaliiton (FIMU) Matkalla kohti suvaitsevampaa Suomea -tilaisuudessa, jossa useat järjestöt esittelivät, miten ne nostavat punaisen kortin rasismille, miten niiden työssä on toimittu rasististen ilmiöiden kitkemiseksi toiminnastaan.

Euroopanlaajuista Show Rasism the Red Card (Punainen kortti rasismille) -toimintaa organisoi Suomessa FIMU.

Liikunta lisää osallisuutta

Kulttuuri- ja urheiluministeri Paavo Arhinmäki korosti puheenvuorossaan liikunnan ja urheilun olevan yhteiskunnan yksi parhaista keinoista edistää sitä, että kaikki tuntevat osallisuutta ja kuuluvuuden tunnetta suomalaiseen yhteiskuntaan.

Koska rasismi on urheilussa ja liikunnassa edelleen yleinen ilmiö. Arhinmäen mielestä  on syytä tiedostaa, että samaan aikaan kun liikunta ja seuratoiminta ovat parhaita tapoja saada kantasuomalaisia ja maahanmuuttajia toimimaan yhdessä, on huomattava että tämä toiminta voi olla myös pahimmassa tapauksessa ulossulkemisen väline.

- On tunnustettava, että Suomessakin kohdataan urheilukentillä edelleen aivan liian paljon rasismia, vähemmistöjen syrjintää, maahanmuuttajien vähättelyä, Arhinmäki sanoi.

Arhinmäki korosti urheilun voivan olla myös toimintaa, jossa kohtaa kaikkein julmimmalla tavalla rasistisia, syrjiviä asenteita. Niitä ei kohdistu vain maahanmuuttajiin.

- Tutkimustiedot kertovat, miten seksuaalisia vähemmistöä väheksytään urheilupiireissä. Rangaistusten koventaminen on paikallaan, jollei rasismia muuten saada kuriin, Arhinmäki sanoi.

Vihapuheet kitkettävä pois

Maahanmuuttajien määrä kasvaa Suomessa. Marokkolaissyntyinen Bentaleb korosti FIMUn haluavan olla juurruttamassa heitä ja olla sillä tavalla kehittämässä suvaitsevampaa Suomea. Tulevaisuuden haasteista päällimmäisten joukkoon hän nimesi vihapuheiden kitkemisen.

Tärkein rasismin vastainen työ tehdään ruohonjuuritasolla. Siellä toimivat myös FIMUn jäsenjärjestöt. Bentalebin mukaan niiden on uskallettava puhua rasismista suoraan.

Arhinmäki korostaa vastuun rasismin kitkemisessä olevan kaikilla.

- Uhrin voi vieraassa kulttuurissa olla vaikea puolustautua. Silloin meidän jokaisen tehtävä on puuttua. Rasismi on asia, jolle ei pidä antaa tilaa. Erityistä herkkyyttä huomata rasistinen kohtelu tulee urheilussa olla ohjaajilla ja valmentajilla, Arhinmäki huomautti.

Teksti: Hannu Hurme
Kuva: Heikki Virkkunen/Uudet Palvelut Udepa Oy
 

Katselukerrat (30446)/Kommentit (0)

Tunnisteet:

13. huhtikuuta 2013/Jutut

Jätä kommentti

Nimi:
Sähköposti:
Kommentti:
Lisää kommentti
 


TUL Uutisviesti