21. kesäkuuta 2018
Veteraanien kulttuurikatselmus 2017 - esillä laaja kirjo kulttuuria ja liikuntaa

Veteraanien kulttuurikatselmus 2017 - esillä laaja kirjo kulttuuria ja liikuntaa

Kulttuuria harrastavat TUL:n, EKL:n, Eläkeläisten, STM:n ja TNL:n yli 55-vuotiaat kokoontuivat neljännen kerran yhteen tällä kertaa Tampereelle. Kaikki alkoi Seinäjoelta vuonna 2011 ja aiemmin on kahden vuoden välein kokoonnuttu jo myös Porissa ja Oulussa. Tällä kertaa TUL:n Tampereen piirin 11.-12.11. ammattitaidolla isännöimään monipuoliseen katselmukseen osallistui lähes 700 harrastajaa eri puolilta Suomea.

Osallistujissa oli myös useita eri yhteyksissä tutuksi tulleita TUL:n jäseniä. Yksi heistä oli aiemmin mm. TUL:n Tampereen piirin puheenjohtajana toiminut Leena Mankkinen. Katselmuksessa Ylöjärven Ryhtiä ja Ylöjärven EKL:oa edustanut Leena lausui Eevi Kaasisen runon ”Ikääntymisen ilot”.

 – Esiinnyin edellisen kerran kansakoulun ekaluokkalaisena Lielahden Työväentalolla. Samassa juhlassa oli esiintymässä myös Veikko Sinisalo ja meistä tulikin sitten kaverit. Nyt sitten uskaltauduin 50 vuoden jälkeen jälleen lavalle, kertoi Leena.  

Lausuntaan osallistui myös Koskelankylän Riennosta Antero Mikkonen Yrjö Jylhän runolla Kaivo ja tuntemattoman tekijän runolla Pirskeet Pirtissä.

 – Oulussa olinkin tuomarina ja nyt sitten päätin taas laittaa itseni peliin, kertoi Antero suorituksensa jälkeen.

Vakiokävijöitä tapahtumissa ovat olleet Haukiputaan Heiton ”Vierivät kivet” sekä Ykspihlajan Reima/Ykspihlajan Eläkeläiset. Molemmat ryhmät osallistuivat ohjelmakokonaisuuksiin. Haukiputaalaisten joukosta bongasin vanhat tutut Ukkolan Rauhan ja Manen ja Ykspihlajalaisista Auvisen Anun. Todellisia TUL-konkareita kaikki kolme.

Muut TUL:n seuroja edustaneet: Lausunta: Hanna Jokela, Leppävaaran Sisu sekä Klaus Ristola ja Sirkka Kurkela Haukiputaan Heitto. Kuorot: Sisun laulajat, Tampereen Sisu. Yksinlaulu: Väinö Salonen Tampereen Sisu ja Mikko Ranta Muhoksen Voitto. Lauluryhmät: Retrotytöt, Tampereen Sisu. Tanssilliset ryhmät: Tampereen Yrityksen Ikivipeltäjät. Kansantanssit: Tampereen Kuntoliikunnan Supikas-ryhmä. Karaoke: Veijo Saarelainen, TUL:n Karjalan piiri.

Loppunäytös katselmuksen huipennuksena

Tapahtuma oli ensi kertaa katselmus, aiemmat ovat olleet kulttuurikilpailuja. Mutta entiseen tapaan parhaat esitykset pääsivät mukaan sunnuntain loppunäytökseen

Tampereen kaupungin tervehdyksen näytökseen toi pormestari Lauri Lyly. Hän sanoi olevansa mielissään, että tämä monipuolinen kulttuuritapahtuma päätettiin järjestää Tampereella, sillä Tampere haluaa olla liikunta-, urheilu- ja kulttuurikaupunki, jossa pystytään toteuttamaan isotkin tapahtumat. Lyly otti kantaa myös ikäihmisten asemaan painottamalla, että ikäihmisten toimintakyvyn turvaaminen on keskeinen yhteiskuntapoliittinen haaste, ja että ikäihmiselle päivittäinen liikunta on elinehto, jota tulisi harjoittaa monipuolisesti ja säännöllisesti.

Oman tervehdyksensä tilaisuuteen toi kulttuurikatselmuksen suojelija, teatterineuvos Eila Roine:

 – Olen erittäin iloinen, että ikäihmiset osallistuu. Muistakaakin jatkaa sitä!

Parituntinen loppunäytös kertoi upealla tavalla osallistuvien järjestöjen väen osaamisesta ja monipuolisuudesta. Pyynikin Palloiluhallissa lähes täysi katsomo saikin nauttia taitavista, iloisista ja koskettavista esityksistä, ja ”pisteenä Iin päälle” esiintyi isäntäpiiriä edustava Tampereen Kuntoliikunnan Supikas ryhmä. Heidän esittämästään kansantanssista Katrilli Suojärveltä välittyi liikunnan riemu niin esiintyjien liikkeistä kuin ilmeistä ja Veikko Linnun ripaska-osuus sai yleisöltä raikuvat väliabloodit.

Teksti: Irja Appelroth


Katselukerrat (2995)/Kommentit (0)

Tunnisteet:

14. marraskuuta 2017/Jutut

Jätä kommentti

Nimi:
Sähköposti:
Kommentti:
Lisää kommentti
 


TUL Uutisviesti