27. toukokuuta 2018
Dynamossa ei ole kyse vain venäjän kielestä

Dynamossa ei ole kyse vain venäjän kielestä

Vähissä ovat ne seurat, joiden perustamiseen liittyy äidinkieli (tässä tapauksessa venäjä) ja perheen sukujuuret Suomen rajojen ulkopuolella. Yksi näistä seuroista on vuonna 1956 perustettu Dynamo, jonka perustajajäsenet urheilivat Urheiluseura-33:ssa 1930-luvulta alkaen.

- Venäjän kieli yhdistää edelleen meitä, mutta emme ole koskaan halunneet olla vain venäjän kielisten seura, sanoo Dynamon puheenjohtaja Petri Novitsky.

Helsinkiläinen Urheiluseura-33 koostui koko toimintansa ajan valtaosaltaan venäjää äidinkielenään puhuvista joko Suomessa syntyneistä tai Suomeen muuttaneista. Seuran jäsenmäärä kasvoi merkittävästi talvisodan ja jatkosodan aikana sekä niiden jälkeen Neuvostoliitosta Suomeen muuttaneiden ihmisten myötä. Siirtoväkeä eli evakoita tuli Suomeen noin 420 000.

Evakoita saapui Neuvostoliiton valtaamilta alueilta eri puolille Suomea ja luonnollisesti myös Helsinkiin. Liikuntaa ja urheilua harrastavat evakot löysivät tiensä myös Urheiluseura-33:een. Kävi kuitenkin niin, että ristiriitojen seurauksena osa aktiivijäsenistä perusti vuonna 1956 uuden seuran Dynamon.

Urheiluhistoriaan Urheiluseura-33 on jäänyt yhtenä ensimmäisistä jääkiekkoa harrastaneista TUL:n seuroista. Se otti Tampereen Kilpa-Veljien kanssa osaa Jääkiekkoliiton Suomen sarjaan keväällä 1946.

Keväällä 1947 US-33 osallistui TUL:n historian ensimmäiseen jääkiekkosarjaan, Helsingin piirisarjaan ja järjesti oman pokaaliturnauksensa. Seura osallistui Helsingin piirisarjaan vielä ainakin keväällä 1951, mutta jääkiekkotoiminta hiipui pian tämän jälkeen. Seurassa pelattiin myös jalkapalloa.

- Vaikka venäjän kieli oli jo Urheiluseura-33:ssa ja on meilläkin edelleen oleellinen tekijä, niin emme ole koskaan halunneet olla vain venäjän kielisten urheiluseura. Dynamossa ei ole kyse vain kielestä ja itärajan taakse ulottuvista sukujuurista, vaan myös laadukkaasta toiminnasta ja hyvästä hengestä, sanoo puheenjohtaja Petri Novitsky.

Palloiluseura alusta alkaen

Dynamo on palloiluseura, jonka lajeina ovat futsal, jalkapallo, lentopallo ja salibandy. Dynamon juuret ja historia nousevat esiin Novitskyn puhuessa salibandysta, jossa on aina ollut vain kantasuomalaisia harrastajia.

- Ensimmäinen seuran laji oli jalkapallo ja tässä lajissa nimenomaan venäjän kieli oli yhdistävä tekijä. Meidän vanhoissa lajeissamme toinen yhdistävä tekijä on, että monet pelaajista ovat käyneet suomalais-venäläisen koulun, Novitsky sanoo.

Koripallossa seuralla on 28 lisenssipelaajaa kahdessa joukkueessa. Ykkösjoukkue pelaa 3. divisioonassa ja kakkosjoukkue viidennessä divisioonassa. Lentopallossa Dynamoa edustavat tällä kaudella naisten joukkue 3-sarjassa ja miesten ykkösjoukkue niin ikään 3-sarjassa. Kakkosjoukkue pelaa 4-sarjassa ja kolmosjoukkue eli nuorimpien pelaajien ryhmä 5-sarjassa.

Lentopallossa näkyy muita lajeja selvemmin kielijako. Esimerkiksi miesten ykkösjoukkueessa pelaa paljon virolaisia. Koripallossa on ollut tilanteita, joissa koko Dynamon joukkue on koostunut virolaisista.

- 2000-luvun alussa maahanmuutto lisääntyi voimallisesti ja venäjän kielisten määrä seurassa kasvoi jälleen. Erityisesti lentopalloon tuli venäjää puhuvia pelaajia ja heistä iso osa oli ja on virolaisia, sanoo varapuheenjohtaja Viktor Krykov.

Jalkapallossa seuran edustusasu puetaan päälle kuudennessa ja seitsemännessä divisioonassa pelaavissa joukkueissa. Futsalin kaksi joukkuetta koostuu isolta osin jalkapalloilijoista.

Laajentumista ei ole haettu aktiivisesti

Dynamossa on pohdittu tulevaisuutta ja mihin suuntaan tie vie. Varapuheenjohtaja Viktor Krykov huomauttaa yhden ”kehittämiskohteen” olevan junioritoiminnan aloittamisessa.

- Olisihan se tosi hienoa, jossa meillä olisi tyttöjen, poikien ja naisten joukkueita enemmän. Juniorien puuttumisen osalta voimme katsoa peiliin, sillä emme ole aktiivisesti hakeneet laajentumista, Krykov sanoo.

Novitsky ja Krykov pitävät Dynamon tilannetta kuitenkin hyvänä. Toimintaa on paljon, harrastajia on paljon. Krytov sanoo seuran toiminnan ja tilan olleen huonompikin.

- Jokaisella lajilla on päävetäjä ja samalla olemme pystyneet siirtämään entistä enemmän vastuuta joukkueen vetäjille. Meidän hyvästä toiminnan laadusta kertoo se, että lentopallon aluesarjoissa olemme neljällä joukkueella iso seura, Novitsky sanoo.

Teksti: Ismo Alhoniemi
Kuvat: Hannu Ahonen

 

 

Katselukerrat (7211)/Kommentit (0)

Tunnisteet:

16. joulukuuta 2016/Jutut

Jätä kommentti

Nimi:
Sähköposti:
Kommentti:
Lisää kommentti
 


TUL Uutisviesti