24. toukokuuta 2018
500 kilometriä ja kaksi päivää

500 kilometriä ja kaksi päivää

Suomen ainutlaatuisin pyöräilytapahtuma on pitkä ja raskas.

Vai mitä tuumaatte siitä, että kahden päivän aikana ajetaan 500 kilometriä Kilpisjärveltä Tornioon? Eikä matka suinkaan ole alamäkeä vaikka ylhäältä tullaankin.

Vuonna 1968 perustettu Alatornion Ahjo oli alkuvuosina vahva hiihtoseura, mutta aktiivitoimintaa oli myös yleisurheilussa, painissa ja painonnostossa. 1980-luvun alkupuolella mukaan tuli pyöräily ja tänään Ahjoa voidaan pitää lajin erikoisseurana.

Seuralla on kuusi lisenssipyöräilijää, joista osa kilpailee myös triahtlonissa. Hiihtoakin toki on, mutta enimmäkseen veteraanisarjalaisten harrastamana.

Se, mistä Alatornion Ahjo tunnetaan laajalti ympäri Suomen on Maraton-pyöräily. Satojen pyöräilytapahtumien joukossa ainutlaatuisin, pisin, mäkisin ja raskain.

120 polkijaa on maksimi

Maraton-pyöräily sai alkunsa, kun joukko torniolaisia aktiivikuntoilijoita esitti Suomen pisimmän kuntopyöräilytapahtuman järjestämistä Kilpisjärveltä Tornioon. Vuonna 1985 järjestettyyn ensimmäiseen tapahtumaan osallistui 35 kuntoilijaa.

Nykyisin pyöräilijöitä on 120. Pääosa osallistujista on pohjoismaisia, mutta yksittäisiä pyöräilijöitä tulee myös Pohjoismaiden ulkopuolelta.

- 120 osallistujaa on maksimi Kilpisjärven majoituskapasiteetin rajallisuuden vuoksi. Heinäkuun loppu on Lapissa parasta turistiaikaa, joten emme ole saaneet tehtyä sopimusta isommalle yöpyjämäärälle, sanoo Ahjon puheenjohtaja Matti Purtanen.

Konsepti on ahjolaisille haasteellinen. Tänäkin vuonna ajo on viikolla 30 eli Tornioon kokoonnutaan torstaina 25.7., ihmiset pakataan linja-autoihin ja pyörät kuorma-autoihin sekä ajetaan vajaan 500 kilometrin matka Kilpisjärvelle.

Takaisin tullaan "kiertotietä" polkien Muonion ja Äkäslompolon kautta perjantain ja lauantain aikana. Kumpanakin päivänä ajettavaa matkaa kertyy 250 kilometriä.

- Perjantaiaamuna lähtö tapahtuu kolmessa ryhmässä ja ensimmäiset 200 kilometriä ajetaan omissa ryhmissä kapteenien johdolla ennakkoon sovituilla vauhdeilla. Hitaimmassa ryhmässä nopeus on 25 kilometriä tunnissa, seuraavassa 28-30 ja kolmannessa yli 30 kilometriä tunnissa, sanoo yksi tapahtuman ideoitsijoista Olavi Stoor.

Näitä kokemuksia ei muualta saa

Lauantaina odottaa toinen 250-kilometrinen, mutta sillä erotuksella ettei vauhtirajoitusta ole.

- Reitti on sen verran vilkasliikenteinen, että ryhmässä ajaminen ei onnistu. Aavasaksalta käännytään Ruotsin puolelle ja Suomeen tullaan takaisin käännyttäessä Tornioon, Purtanen sanoo.

Kesän ajo on jo 29. Maraton-pyöräily. Ahkerimmalla pyöräilijällä on takana 24 kertaa ja miesten mukaan 25. kerta on tulossa heinäkuussa. Purtanen on ajanut yksitoista ja Stoor viisi kertaa. Kaksikko tietää vuodenvarmasti syyt, miksi tähän raskaaseen tapahtumaan halutaan osallistua vuosi vuoden jälkeen.

- Luonnollisesti Lapin maisemat kiinnostavat. Osallistujat haluavat myös kokea sellaista, jota muista tapahtumista ei saa ja toisaalta harva polkee yksin 500 kilometriä kahdessa päivässä.

- Tähän tapahtumaan on syntynyt pyöräilyheimo, jonka jäsenet tapaavat toisensa vuosittain Torniossa. Välineitä vertaillaan ja kuulumisia vaihdetaan. Usealla on 10 000 euron pyörä, jonka viereen ei huonolla autolla kehtaa ajaa, Stoor sanoo.

Teksti: Ismo Alhoniemi

 

Katselukerrat (29005)/Kommentit (0)

Tunnisteet:

22. helmikuuta 2013/Jutut

Jätä kommentti

Nimi:
Sähköposti:
Kommentti:
Lisää kommentti
 


TUL Uutisviesti