19. kesäkuuta 2018
Historia tarjoaa näkökulmia, mutta siitä ei saa tehdä painolastia

Historia tarjoaa näkökulmia, mutta siitä ei saa tehdä painolastia

Mikko Mäkinen puhuu Suur-Helsingin piirin vaiheista TUL:n Seurapäivillä 25.11. Jyväskylässä

Tohtorikoulutettava Mikko Mäkisen kirjoittama TUL:n Suur-Helsingin piirihistoria valmistuu tämän vuoden lopussa. Samasta aiheesta on tekeillä väitöskirja, jonka on määrä valmistua historiakirjan jälkeen. Mäkisen mukaan historiallisiin vaiheisiin perehtyminen tarjoaa tietoa ja osviittaa siitä, mitä ennen on tehty, miten tähän on tultu, ja mitä mahdollisesti tulevaisuudessa on edessä. Historiasta ei kuitenkaan pidä tehdä painolastia. Mäkinen puhuu Suur-Helsingin piirin vaiheista TUL:n Seurapäivillä 25.11.2017 Jyväskylässä.

TUL:n Suur-Helsingin piirin historiakirjaprojekti on loppusuoralla. Painoon kirja toimitetaan marraskuun aikana. Kirjan kirjoittanut Jyväskylän yliopiston tohtorikoulutettava Mikko Mäkinen koki positiiviseksi ongelmaksi laajan aineiston, josta rönsysi loputtomasti uusia aiheita. Erityisen haasteellista oli kuitenkin tehdä rajaus, kuinka paljon kirjassa käsitellään piirin poliittisia kampailuja suhteessa muihin teemoihin ja kysymyksiin.

- Helsinki ja pääkaupunkiseutu ovat aina olleet keskeisiä alueita TUL:n historian kannalta, ja onhan koko Suur-Helsingin piiri perustettu liiton 1950-luvun hajaannuksen vuoksi, Mäkinen kertoo.

Kirjoitusprosessin edetessä esiin nousi monia kiinnostavia teemoja, kuten seuratyön painopisteen muutokset. Piirin ”vanhaa ydintä” ovat Helsingin Kallio ja kantakaupunki. Kuitenkin 1960- ja 70-lukujen muuttoliikkeen seurauksena seuratoiminta pääkaupunkiseudun lähiöissä korostui. Mäkisen mielestä mielenkiintoista on myös muutokset seurojen lajitoiminnassa:

-  Oli hauska huomata, että pesäpallo oli vielä 1950-luvulla kova juttu Helsingissä. 1970-luvun alussa piiristä löytyi kansainvälisesti menestyneitä moottoripyöräilijöitä, ja 1980-luvulla esimerkiksi shukokai-karatella oli runsaasti harrastajia. Ehkä vähän yleisemmin on tiedossa, että nykyinen Jokerit-organisaatio on aikanaan perustettu Töölön Vesan jääkiekkojaoston pohjalle, joka tosin ei seurana ollut enää tuolloin TUL:n jäsen.

Piirihistoria nostaa esiin seuraihmiset

Suur-Helsingin piiri on muodostunut ja muodostuu seuroista ja niiden jäsenistä. Mikko Mäkinen toivoo, että piirin historiakirja tuo esille millaisia ”järjestöjyriä”, urheilijoita, eri tason vaikuttajia ja harrastajia seuroissa on eriaikoina ollut – mitä nämä ihmiset ovat edustaneet, tehneet ja saavuttaneet. Seuratoimijoiden merkitystä piirille on tutkittu erityisesti haastatteluaineistojen kautta; niiden avulla on mahdollista tuoda esiin asioita, joita asiakirjoista ei välttämättä löydy.

Historiaan perehtyminen antaa tietoa siitä, mitä ennen on tehty, miten tähän on tultu, ja mitä mahdollisesti tulevaisuudessa on edessä. Mäkisen mukaan historialliset aiheet kiinnostavat ihmisiä, ja osa aiheista on jopa kaupallisesti myyviä.

- Meidän nykyhetken teoillamme ja päätöksillämme on merkitystä tulevien sukupolvien elämään. Jos nyt jossain yhdistyksessä tai järjestössä pohditaan oman historian kirjoittamista, niin huomauttaisin, että historiasta ei myöskään pidä tehdä painolastia.

Mäkinen tulee puhumaan TUL:n Seurapäiville Jyväskylään 25.11. Suur-Helsingin piirin vaiheista erityisesti seurojen näkökulmasta. Seurapäiville voi ilmoittautua tästä ja tarkempi ohjelma löytyy täältä. 

 Teksti: Niina Myllys 

Katselukerrat (5839)/Kommentit (0)

18. lokakuuta 2017/Jutut

Jätä kommentti

Nimi:
Sähköposti:
Kommentti:
Lisää kommentti
 


TUL Uutisviesti

 

Luetuimmat jutut