21. kesäkuuta 2018
Ilon tuottaminen palkitsee

Ilon tuottaminen palkitsee

Nauru raikaa ja huuli lentää voimistelusalin aulassa, kun Oulun Tarmo varttuneet voimistelijattaret, Pohjan Akat odottaa harjoitusvuoronsa alkua.

Keskiviikkoiltaisin Paulaharjun koululle kokoontuva ryhmä koostuu yli 50-vuotiaista naisista. Vakiojäseniä on nyt 14 ja ryhmän keski-ikä 61 vuotta. Osa on harrastanut voimistelua jo pikkutyttönä,  osa on aloittanut voimistelun eläkkeelle jäätyään.

Ryhmän puheenjohtaja Irmeli Valtanen ja ohjaaja Elisa Piippo vakuuttavat, ettei alaikäraja ole kiveen hakattu.

 – Mutta innostus ja hyvä huumorintaju ovat ehdottomia vaatimuksia. Ilman niitä ei tässä porukassa tule toimeen. Ja tietysti jonkinlainen rytmitaju tarvitaan.

Tuttu vieras palvelutaloissa

Tavoitteena on edistää ja vahvistaa yli 50-vuotiaiden terveyttä ja kuntoa. Piipon mukaan nykyään eletään hyväkuntoisina varsin pitkään ja tällä tavoin pysytään entistä pitempään aktiivisina sekä tietysti terveempinä.

Pohjan Akat on tuttu vieras vanhusten palvelutaloissa. Joulukuun alussakin on ollut jo kolme keikkaa palvelutaloihin ja lisää on tulossa.

Valtasen mukaan palvelutalojen asukkaat ovat kiitollisinta yleisöä.

- Ohjelmistossamme on voimistelun ja tanssin lisäksi myös laulua. Joukossamme on hyviä laulajia ja palvelutalojen asukkaat laulavat innokkasti mukana. Meistä löytyy myös hyviä vitsinkertojia. Palvelutaloissa on ilo esiintyä ja toisille tuotettu ilo tässä on parasta.

Vanhusten viikolla Pohjan Akat esiintyi Oulun yliopiston juhlasalissa järjestetyssä alueellisessa pääjuhlassa. Esiintymistilaisuuksia on laidasta laitaan. Ryhmä osallistui myös alkukesästä tuomiokapitulin järjestämään Piispan Sauva –kävelytapahtumaan.

Ryhmän ohjelmisto on monipuolinen ja se valitaan tilanteen mukaan. Uusi esitys syntyy useimmiten niin päin, että ensin valitaan musiikki ja sen varaan tehdään koreografia.

Kilpaileminen ei ole vierasta

Kilpailukin kuuluu Pohjan Akkojen toimintamuotoihin. Viimeisin kisa oli TUL Joy Games helmikuussa Rajamäellä ja siellä tuli neljäs sija yli 50-vuotiaiden sarjassa.

Vuonna 2005 Oulun Tarmon voimistelujaostoon perustettu ryhmä on osallistunut ryhmätanssikilpailuihin, liittojuhliin ja muihin normaaleihin kuvioihin. Tarmossa on lukuisia voimisteluryhiä ”akoista tenaviin”.

Hieman poikkeavampi kuvio on neljä osallistumista Euroopan voimisteluliiton järjestämään Golden Age Gym –festivaaliin, joka järjestetään kahden vuoden välein eri puolilla Eurooppaa. Lokakuun alussa noin 2 000 seniorivoimistelijaa 19 maasta kokoontui Italiaan Monticatini Termen kaupunkiin.

- Suomalaisia oli mukana parisataa, mutta tähän saakka me olemme olleet ainoa TUL:n seura kyseisessä tapahtumassa. Toivoisimme enemmän TUL:n edustajia tuleviin tapahtumiin. Seuraava järjestetään kahden vuoden kuluttua Ranskassa ja sinne olisi jälleen tarkoitus lähteä, Valtanen sanoo.

Pohjan Akkojen esitys oli nimeltään ”Oulu ja meri”, jolla haluttiin kunnioittaa kotikaupungin merellistä historiaa. Esitys on valmistettu alun perin Toppilan Möljän kesäteatterin veteraanitapahtumaan. Koreografian olivat suunnitelleet Irnemli Valtanen, Helena Hekkala ja Terhi Komulainen.

- Porukassa ollaan kaverit ja toverit keskenään. TUL:n porukassa on hyvä yhteishenki, Piippo sanoo.

Teksti ja kuvat: Ilkka HietalaKatselukerrat (15013)/Kommentit (0)

Tunnisteet: TUL Joy Games

20. joulukuuta 2012/Jutut

Jätä kommentti

Nimi:
Sähköposti:
Kommentti:
Lisää kommentti
 


TUL Uutisviesti