20. huhtikuuta 2018
Kajaanin Kuohussa jyllää voima

Kajaanin Kuohussa jyllää voima

Kahdeksan vuosikymmentä täyttänyt Kajaanin Kuohu on kirjaimellisesti vahvoissa käsissä. Lukuisten lajien kirjosta elinkelpoisimmiksi ovat osoittautuneet voimailulajit.

Huhtikuun puolivälissä Kuohu voimamiehet kävivät tempaisemassa neljä mitalia painonoston Masters-SM -kisoissa Rovaniemellä.

Klassisen voimanoston SM-mitalitaistoihin Sotkamossa Kuohusta osallistui vuosituhannen isoin joukkue, yhdeksän henkilöä.

Vapun jälkeisenä lauantaina seura järjesti perinteikkään Topin Toukoset - penkkipunnerruskilpailun Kajaani-hallissa. Muhevien tulossarjojen lisäksi mainitsemisen arvoiseksi kisapäivän teki uuden seuratoimitsijakaartin ryntäys.

Koskaan 2 000-luvulla järjestelyissä ei ole ollut mukana yhtä monta uutta käsiparia kuin tänä vuonna, seuran nettisivuilla päästiin kertomaan.

Kuohun pitkäaikaisen keulahahmon Toivo Kyllösen kunniaksi nimetyt kisat on alkujaan pidetty Äitienpäivän aattona. Äidit on kutsuttu katsomaan kisoja ja tarjottu kakkukahvit. Nykyisin kahvittelusta pääsevät nauttimaan kaikki paikalla olijat, ja onhan kisapäivääkin hieman aikaistettu.

Voimanosto tämän päivän sana

Raudankäsittelijöiden lisäksi Kuohun voimailupuolella ovat kunnostautuneet aikoinaan painijat ja nyrkkeilijät. Nuoratun neliön kamppailuista tutut nimet Jarmo Eskelinen ja Pauli Ojakangas ovat edelleen mukana lajinsa taustajoukoissa.

Voimanosto on kuitenkin tämän ajan kova sana. Siinä toiminta alkoi vuonna 1976. Kuohu järjesti ensimmäiset Kainuun piirin voimanostokilpailut, vaikka lajia ei vielä virallisesti oltu edes hyväksytty ohjelmaan.

Siihen aikaan kiisteltiin siitäkin, onko voimanosto edes urheilua. Topi Kyllösen muistelun mukaan Kuohussa ei mokoman asian annettu häiritä lajin eteenpäin vientiä.

Kyllönen on kasvattanut hallinnolliseksi seuraajakseen voimailujaostoon Tarmo Lähdesmäen, jonka kanssa hän edelleen huolehtii nuorempien nostajien valmennuksesta. Porukkaa alkaa olla sen verran, että lisää valmentajia tarvittaisiin, jotta harjoittelua voitaisiin suunnitella yksilöllisesti.

Klassinen voimanosto pinnalla

Nuorten kisamenestys on ollut lupaavan nousujohteista. Näyttää myös siltä, että Kajaanissakin on kyllästytty niin sanotun paitakisan varustekikkailuun ja alettu suuntautua klassiseen voimanostoon.

Syyskuussa onkin Kuohun nostajilla tilaisuus juhlia seuransa merkkivuotta kotilattialla: Parhaillaan Kuohun johtoporukka etsii oikein anovia sanakäänteitä saadakseen Syyskuun Power Cup- kisaan myös TUL:n voimanostomestaruuskisan arvon.

Lähestyvän Äitienpäivän kunniaksi on myös hyvä muistaa Kajaanin raudankäsittelytaitoisia naisurheilijoita: tämän päivän tähti on Aira Knutars, mutta hän ei suinkaan ole ensimmäinen rautarouva. Marja Okkonen oli ensimmäinen naisvoimanostaja ja ensimmäisenä tuomarikortin hankkinut nainen.

Teksti: ja kuvat: Eino Nykänen

 

Katselukerrat (17231)/Kommentit (0)

Tunnisteet: Voimanosto

9. toukokuuta 2013/Jutut

Jätä kommentti

Nimi:
Sähköposti:
Kommentti:
Lisää kommentti
 


TUL Uutisviesti