25. toukokuuta 2018
Valmennuksen perusteita pilotoitiin Järvenpäässä

Valmennuksen perusteita pilotoitiin Järvenpäässä

TUL:n uudistetun koulutusohjelman mukainen Valmennuksen perusteet -pilottikurssi pidettiin Järvenpäässä. Koulutettavina oli yksitoista Keski-Uudenmaan Yleisurheilun ohjaajaa ja valmentajaa.

Osa kurssilaisista oli kokeneita nuorten valmentajia, mutta joukosta löytyi myös ensikertalaisia.

-Toivon, että opin kurssilla jotain uutta, kommentoi eräs kurssilaista ennen tilaisuuden alkua.

Kurssin vetäjinä toimivat Lasse Rautarinta ja TUL:n lajipäällikkö Antti Kempas. Kummallakin on vankka kokemus urheilusta ja se näkyi myös kurssitilaisuudessa ja heidän laatimassa aineistossa.

- Kurssin kesto on seitsemän tuntia. Lisäksi kurssiin sisältyy kahden tunnin mittainen ennakkotehtävä, kertoi Antti Kempas.

Hän korosti, että kurssi soveltuu kaikkien lajien valmentajille ja antaa perustiedot valmentamisesta. Tästä syystä Rautarinta piti koulutusmateriaalin tekemistä varsin haasteellisena.

- Vaikka nyt kyseessä on yleisurheiluseura, tämä kurssi on tarkoitettu kaikille seuroille. Se toi suunnitteluun omat haasteensa. Olisi hyvä, että tässä koulutuksessa olisi samanaikaisesti useiden eri lajien edustajia. Se lisäisi samalla tuntemusta toisistaan.

Miksi haluan toimia nuorten kanssa?

- Tämän pilottikurssin jälkeen teemme vielä kurssiaineistoon pieniä tarkennuksia. Sen jälkeen kurssi on valmis toteutettavaksi seurojen tarpeiden mukaan. Tulen alkuun Lassen kanssa pitämään kursseja seurojen tarpeiden mukaan, Kempas sanoi.

Järvenpääläiset valmentajat joutuivat heti alkuun pohtimaan, miksi haluavat toimia nuorten kanssa. Monista vastauksista kuvastui valmentamiseen liittyvät mukavat puolet ja halu tulla hyväksi ohjaajaksi.

- On kiva nähdä, kuinka lapset innostuvat, ja pääsen vaikuttamaan heidän kehitykseen, kiteytti eräskin kurssilaista.

Kurssilaisilla olikin halu kerrata asioita ja oppia uusia, tähän kurssi näytti olevan varsin sopiva.

TUL:n kurssitarjonta laajenee

Tällä hetkellä ollaan TUL:n koulutuksen materiaalia saattamassa ajan tasalle. Se tarkoittaa uusia materiaaleja sekä kurssinimikkeiden uudistamista ja vähentämisestä. Valmennuksen perusteet -kurssi on ensimmäinen, joka toteutetaan uusitulla sisällöllä ja materiaalilla.

Tarjottava koulutus koostuu TUL:n omista kursseista, joita seurat voivat hakea. Koulutusta voi saada myös muilta tahoilta esimerkiksi lajiliitoilta.

- Joistain muistakin kursseista on pidetty pilottikursseja osin vielä muokattavalla aineistolla, kertoo TUL:n seurapalvelujohtaja Veli-Tapio Kangasluoma.

Vuoden 2010 TUL:n liittokokouksen jälkeen valittu koulutusvaliokunta käynnisti laajan uudistuksen erilaisin kyselyin ja kouluttajatapaamisin. Päätavoitteena koulutusuudistuksessa on koulutuksen laadun ja määrän paraneminen.

-Viime maaliskuussa oli 16 uutta tai päivitettävää aineistoa, joista neljä aineistoa oli taitettu vedosvaiheeseen, kolme aineistoa odotti taittoa. Muiden aineistojen sisällöt olivat kesken tai keskinäisessä koordinoinnissa, Kangasluoma sanoo.

Uudistuksen tavoite oli olla valmiina vuosi sitten, mutta kokonaisaikataulu on venynyt vuoden verran.

Teksti ja kuvat: Hannu Saarinen


 

Katselukerrat (15693)/Kommentit (0)

19. toukokuuta 2014/Jutut

Jätä kommentti

Nimi:
Sähköposti:
Kommentti:
Lisää kommentti
 


TUL Uutisviesti