25. toukokuuta 2018
Oulaisten Taru haastaa kaikki kävelemään - myös miehet

Oulaisten Taru haastaa kaikki kävelemään - myös miehet

On musiikkilaji mikä tahansa, ei Askelkisan viime vuonna voittanut Oulaisten Taru hevillä luovu valtikasta. Naiset haastavat kaikki TUL:n seurat syyskuun kisaan - myös miehet.

- Miehiä ei oteta joukkueeseen tälläkään kertaa, sanoo Tarun puheenjohtaja Anneli Rajaniemi.

Viiden kuukauden kuluttua se taas alkaa. Nimittäin Askelkisa, jossa kilpaillaan askelten määrässä koko syyskuun ajan. Oulaisten Tarun naisten joukkue käveli viime syyskuussa voiton tuoneet 3 542 900 askelta, jonka voi palastella mielensä mukaisesti minkälaisiin osiin tahansa.

Viime vuonna Oulaisten Tarulla oli kaksi joukkuetta, joissa kummassakaan ei kävellyt ainuttakaan miestä.  Seuran kävelymainetta vahvisti kakkosjoukkue neljännellä tilallaan. Sekin pääsin yli kolmen miljoonan haamurajan 3 288 527 askeleella.

Voittoa puolustava joukkue on valmis uuteen koitokseen. Anneli Rajaniemi, Eeva-Liisa Honkakoski (varakävelijä Tanja Pelkonen käveli loppuosan kuukaudesta), Marja-Liisa Kemppainen, Seija Vinkki ja Elisa Mäkikangas haastavat kaikki TUL:n seurat mukaan.

- Ei muuta kuin ostamaan askelmittarit hyvissä ajoin ja ilmoittautumaan. Haaste koskee myös oman seuran miehiä, jotka voivat mainiosti laittaa jalkeille joukkueen, Rajaniemi sanoo.

Syyskuussa tuli "pieni" piikki

Tarulaisten suhtautuminen askelien keräämiseen synnyttää kunnioitusta, mutta myös naurua. Itselleen nauravat myös naiset kertoessaan hurahtamisestaan kävelyyn.

- Me kaikki olemme aktiivisia liikkujia, mutta syyskuussa tuli kieltämättä pieni piikki, Rajaniemi sanoo.

Sanan pieni voi laittaa lainausmerkkeihin, kun kuuntelee esimerkiksi Kemppaisen suhtautumista.

- Olin mieheni kanssa Levillä ja kaiken liikkumisen päätteeksi päätin sitten vielä kävellä Leviltä Kittilään. Kotona tein usein niin, että kävelin ensin koiran kanssa, vein sen sisälle ja lähdin sitten lenkille.

Honkakoski ei jää huonommaksi.

- Viikonloppuna tein joka päivä juoksulenkin, mutta silti lähdin vielä sunnuntai-iltana tekemään 20 kilometrin kävelylenkin.

Joukkueen sitoutumisen askelien keräämiseen niputtaa yhteen syyskuun viimeinen viikko. Naiset olivat patikoimassa Lapissa ja kotiin tultua jokainen lähti tekemään oman kävelylenkin.

Näiden esimerkkien jälkeen tuntuu arkiselta edes ottaa esille työmatkakävelyt, lenkit koiran kanssa ja kävelyt töissä sekä harrastuksiin. Ei siis pidä ihmetellä syntyneitä 3 542 900 askelta.

Kävelen kaikki mahdollinen

Aktiiviliikkujat muuttuvat syyskuussa jälleen aktiivikävelijöiksi. Viime vuoden kaava toistuu: kaikki mahdolliset "reissut" kuljetaan jalan. Honkakoski aikoo välttää viimevuotisen virheen eli tällä kertaa hän aloittaa kävelyyn totuttelun hyvissä ajoin.

- Jalkaan iski rasitusvamma, koska en ollut tottunut kävelemiseen, vaan normaalisti käyn juoksulenkeillä. Tänä vuonna en tee samaa virhettä, sillä aion totutella kävelmiseen hyvissä ajoin. Itse asiassa niin teen jo nyt, koska syyskuun jälkeen olen silloin tällöin tehnyt työmatkat kävellen, Honkakoski sanoo.

Vinkki pukee sanoiksi kaikkien naisten tunteen.

- Kun huomaa joukkueen olevan kärjessä, niin tulee halua kerätä askelia. Lokakuussa tuli sitten tyhjyys, kun askelmittari ei ollutkaan enää lonkalla.

Teksti ja kuva: Ismo Alhoniemi

 

Katselukerrat (19700)/Kommentit (0)

25. maaliskuuta 2014/Jutut

Jätä kommentti

Nimi:
Sähköposti:
Kommentti:
Lisää kommentti
 


TUL Uutisviesti