25. toukokuuta 2018
TUL:n Päivänä palkittiin puurtajia

TUL:n Päivänä palkittiin puurtajia

TUL:n Vuoden urhelijaksi on valittu maarata-ajon kolminkertainen maailmanmestari, Forssan Moottoriseuraa edustava Joonas Kylmäkorpi. Vuoden joukkue on  SM-hopeaa saavuttanut Äänekosken Huiman naisten koripallojoukkue.

Vuoden valmentajana palkittiin Laukaan Kisa-Veljien judovalmentaja Helka Maltolahti. TUL:n maljan pitkäaikaisesta toiminnasta seura- ja piiritasolla sai Mauno Ukkola Haukiputaan Heitosta.

Jalkapalloilun ansiokkaasta juniorityöstä palkittiin Turun Weikot. TUL:n rytmisen tuen stipendi luovutettiin Rekolan Raikaan Jouki Tikkaselle.

TUL:n Vuoden urheilija on valittu vuodesta 1961 alkaen ja vuoteen asti palkittiin nais- ja miesurheilija erikseen. Ensimmäiset palkitut olivat telinevoimistelija Hannu Rantakari ja uimari Solveig Wohlström. Kahden parhaan valinnalla mentiin vuoteen 1990 asti.

Joonas Kylmäkorpi edustaa maarata-ajoissa Forssan Moottoriseuraa mutta ammatikseen hän ajaa speedwayta Ruotsissa, Puolassa ja Englannissa.Kylmäkorven maaradan MM-kulta oli historiallinen, sillä hän on ainoana ihmisenä kyennyt voittamaan mestaruuden kolme kertaa peräkkäin.

Kylmäkorpi oli viime vuonna ainoa suomalainen moottoripyöräilyn maailmanmestari.

Puskista tuli valmentajatunnustus

Laukaan Kisa-Veljien judovalmentaja Helka Maltolahti on seuran pitkäaikainen nuorten ja aikuisten valmentaja sekä puheenjohtaja, kokemusta on myös liiton judojaoston vetämisestä.

Liittojoukkueiden johtajana ja valmentajana Maltolahdella on useamman vuoden kokemus Kansainvälisen Työväen Urheilujärjestö CSIT:n Maailmankisoista ja lajin mestaruuskilpailuista.

–  Tulihan tämä puskista, en ole tällaisia palkintoja aiemmin saanut, Maltolahti hymyilee.

Maltolahden suojattien menestys oli viime vuonna huimaava. Seuran ottelijoiden tilille kilahti kaikkiaan 51 mitalia, joista 20 oli kultaisia ja joukossa myös yksi Suomen mestaruus sekä yksi SM-hopea. Lisäksi yksi seuran ottelijoista juhli Samurai Cupin voittoa.

Valmennustyöt veivät Maltolahden mennessään 1980-luvun lopulla. Parhaimmillaan tatamilla menee aikaa 12–16 tuntia viikossa.

Tuplahopealla ykköseksi

Hopea niin SM-sarjassa kuin Suomen cupissa siivitti Äänekosken Huiman koripallonaiset TUL:n Vuoden joukkueeksi.

Palkinnoksi Huima sai presidentti Urho Kekkosen ja kauppaneuvos Kalle Kaiharin TUL:lle vuonna 1977 lahjoittaman Kultainen kiekko – kiertopalkinnon sekä SAK:n palkinnon.

Valinta oli Huimalle seuran historian kolmas, sillä saman kiekon joukkue on napannut myös vuosina 2003 ja 2006.

– Viime kausi meni joukkueeltamme yli odotusten. Teimme kovasti töitä ja henki joukkueessa säilyi läpi kauden positiivisena, sanoo Huiman kapteenina toiminut Sanna Jämsén.

Kaukana ei ollut, että Huima olisi juhlinut viime keväänä SM-kultaa. Finaaleissa Lappeenrannan Catz osoittautui paremmaksi voitoin 3-2, ja sama joukkue oli myös Huiman cupmestaruuden tiellä.

33-vuotias Jämsén lopetti pelaajauransa toistaiseksi viime kauteen.

– Pienten, 2- ja 3-vuotiaiden tyttärien hoitamisen ja kokopäivätyön yhdistäminen koripallon kanssa osoittautui vaikeaksi, Jämsen sanoo.

Painimiehelle TUL:n Malja

TUL:n Maljalla ansiokkaasta työstä seura- ja piiritasolla palkittu Mauno Ukkola Haukiputaan Heitosta on painimies henkeen ja vereen. Mauno Ukkolan, 77, oma painiura kesti 20 vuotta.

– Voitin kuusi TUL:n mestaruutta ja yhden Suomen mestaruuden 1950- ja 60-luvulla, Ukkola muistelee.

Kun Ukkolan painiura päättyi, hän siirtyi seuran johtotehtäviin toimien 15 vuotta Heiton puheenjohtajana. Luottamustehtävien ohella hän on toiminut ohjaajana ja vetäjänä piiri- ja seuratasolla.

– Nuorisotyö on ollut minulle aina läheinen asia. Se on ollut seuratyössä antoisinta. Suhteeni painiin on säilynyt tiiviinä, vaikka omista aktiivivuosista on jo aikaa, Ukkola sanoo.

Heitossa Ukkola toimii tänä päivänä veteraanijaostossa.

TuWelle tunnustus juniorityöstä

TUL:n Nuoriso cup – pystillä ansiokkaasta jalkapallon juniorityöstä palkitun Turun Weikkojen jalkapalloilijoiden jäsenmäärä on kasvanut seitsemänneksellä kymmenessä vuodessa.

Turun Weikot ei ole Turussa jäänyt isompiensa, FC Interin ja Turun Palloseuran, puristuksiin, vaan seuran pitkäjänteinen ja nöyrä työ on tuottanut tulosta.

– Tavoitteenamme on ollut rakentaa ensin olosuhteet kuntoon, jonka jälkeen olemme hallitusti kasvattaneet jäsenmääräämme. Suurin kiitos kuuluu pitkäaikaisille, hyville toimijoille, jotka tekevät työtä sydämestään, TuWen jalkapallojaoston puheenjohtaja Ari Jalonen kiittelee.

TuWella on 18 joukkuetta sarjoissa 18 aina D00-ikäluokasta aikuisiin saakka, kun vielä kymmenen vuotta sitten seuralla oli vain edustusjoukkueet.

– Pelaajia seurassa on 334, millä luvulla olemme pelaajamäärillä mitattuna Turun piirissä kymmenen parhaan seuran listalla, kertoo Jalonen.

Teksti: Juhamatti Nieminen
Kuvat: Heikki Virkkunen/Uudet Palvelut Udepa Oy

Katselukerrat (32353)/Kommentit (0)

26. tammikuuta 2013/Jutut

Jätä kommentti

Nimi:
Sähköposti:
Kommentti:
Lisää kommentti
 


TUL Uutisviesti