21. kesäkuuta 2018
TUL esittää vapaaehtoistoimijoille oikeutta maksuttomaan rikosrekisteriotteeseen

TUL esittää vapaaehtoistoimijoille oikeutta maksuttomaan rikosrekisteriotteeseen

Tänä vuonna vain yhdeksän urheiluseuraa on tarkistanut lasten parissa toimivien vapaaehtoisten rikostaustan – yksi syy lienee otteen maksullisuus

Vuodesta 2014 lähtien urheiluseurojen on ollut mahdollista tarkistaa lasten ja nuoren parissa toimivien vapaaehtoisten rikostausta. Oikeusrekisterikeskuksen mukaan lain voimaantulon jälkeen näin on tehnyt vain 21 urheiluseuraa, vaikka viime vuosina on paljastunut useita valmentajan tekemiä hyväksikäyttötapauksia. Yksi syy tähän voi olla se, että rikosrekisteriotteen tilaaminen maksaa. Ylimääräinen menoerä on pois lasten ja nuorten liikuttamisesta. Tästä syystä TUL esittää, että rikosrekisteriotteen tilaamisen tulee olla maksutonta kaikille lasten ja nuorten kanssa toimiville vapaaehtoistoimijoille.

- Mitä helpompaa ja vaivattomampaa rikosrekisteriotteen tilaaminen on, sitä todennäköisemmin seurat käytännön omaksuvat. Maksuttomuus edistää minusta sitä, että käytäntö yleistyy. Urheiluseuran tulee olla jokaiselle lapselle ja nuorelle turvallinen paikka harrastaa, TUL:n jäsenseura Musan Salaman toiminnanjohtaja Petteri Lahti toteaa.

Musan Salama on vuonna 1960 perustettu porilainen jalkapalloseura, jonka toiminta on viime vuodet ollut hyvässä kasvussa. Seurassa on yli 820 harrastajaa, joista junioreita on noin 600. Lahti on luotsannut seuraa vuoden 2016 lopulta lähtien.

Musan Salamassa rikosrekisteriotteen tarkistaminen ei ole ollut tapana. Toimintatapaa ei ole otettu käyttöön, koska ongelmia tai häirintätapauksia ei ole ollut. Tulevaisuudessa käytäntö voisi kuitenkin olla paikallaan.

- Asiaa on kyllä mietitty, vaikka aktiivista keskustelua ei ole syntynyt. Maksuton rikosrekisteriote voisi olla yksi keino, jolla huolehditaan lasten turvallisesta harrastamisesta. Toki se ei poista kaikkia riskejä: kaikki eivät ole jääneet kiinni ja saaneet merkintää rekisteriin. Näen kuitenkin, että tämä voisi olla ihan sitova käytäntö. Nyt tilaaminen perustuu vapaaehtoisuuteen, Lahti sanoo.

Musan Salama ei suomalaisessa urheiluseurakentässä ole poikkeus. Laki lasten kanssa toimivien vapaaehtoisten rikostaustan selvittämisestä tuli voimaan vuonna 2014. Lain voimaantulon jälkeen vain 21 urheiluseuraa on tarkistanut lasten ja nuorten kanssa toimivien vapaaehtoisten rikostaustat. Tänä vuonna rikosrekisteriotteen pyysi 9 seuraa.

Yksi mahdollinen syy miksi seurat eivät käytä oikeuttaan rikosrekisteriotteen tilaamiseen, lienee sen maksullisuus. Rikosrekisteriotteen tilaamisen hinta on 12 euroa. Tällä hetkellä maksuvelvollisuus lankeaa tilaajalle eli vapaaehtoistoiminnan järjestäjälle.

- Koska kyseessä on menoerä, on se suoraan pois urheiluseuran varsinaisesta toiminnasta eli lasten ja nuorten liikuttamisesta. Tästä syystä esitämme, että rikosrekisteriotteen tilaamisen tulee olla maksutonta kaikille lasten ja nuorten kanssa toimiville vapaaehtoistoimijoille, TUL:n pääsihteeri Risto Korpela toteaa.

Myös Petteri Lahti on asiasta samoilla linjoilla. Urheiluseurojen resurssit ovat usein niin pienet, että asioita joudutaan priorisoimaan ja rikosrekisteriote saattaa tästä syystä jäädä tilaamatta.

- 12 euroa ei kertakustannuksen ole suuri, mutta on mahdollista, että rikosrekisteriote saattaa jäädä joissakin tapauksissa tilaamatta. Rahalle on seuroissa aina muutakin käyttöä.

Teksti: Niina Myllys
Kuva: Musan Salama

Katselukerrat (4648)/Kommentit (0)

14. joulukuuta 2017/Jutut

Jätä kommentti

Nimi:
Sähköposti:
Kommentti:
Lisää kommentti
 


TUL Uutisviesti