21. kesäkuuta 2018
Liikunta on 90-vuotiaan Ensio Laineen aktiivisuuden ja terveyden perusta

Liikunta on 90-vuotiaan Ensio Laineen aktiivisuuden ja terveyden perusta

90-vuotta täyttänyt TUL:n Varsinais-Suomen piirin entinen toiminnanjohtaja, Ensio Laine, on edelleen intohimoinen urheilumies. Yleisurheilu ja jalkapallo ovat vaihtuneet kävelyyn ja penkkiurheiluun, mutta kiinnostus urheilua kohtaan on säilynyt.

- Minulle sattui tapaturma neljä vuotta sitten, enkä ole sen jälkeen voinut harrastaa liikuntaa entiseen tapaan. Nykyisin pyöräilen ja kävelen. Ikävuosista johtuen olen ottanut penkkiurheilijan roolin. Seuraan edelleen aktiivisesti urheilu-uutisia, jotta saan tietoa mitä tapahtuu, Laine kertoo.

Nuorena Ensio Laine harrasti aktiivisesti yleisurheilua. Vuonna 1948 Turun Kisa-Veikkojen jalkapallojoukkue nousi mestaruussarjaan, minkä takia jalkapallosta tuli miehen tärkein laji. Jalkapalloharrastus sai jatkoa 1970-luvulla Laineen kansanedustajauran aikana. Laine nousi varasijalta eduskuntaan vuonna 1968. Pian mies aloitti jalkapallon pelaamisen parlamentin joukkueessa.

- Suomi on voittanut neljän maan parlamentti-turnauksen 12 kertaa. Itävallalla on 13 ykköstilaa. Voidaan siis sanoa, että parlamentaarikkojen tasolla Suomi on menestynyt hyvin jalkapallossa, hän hymyilee.

Eduskunnassa Laine vaikutti 28 vuoden ajan. Lisäksi hän on toiminut TUL:n hallituksessa, Varsinais-Suomen piirin toiminnanjohtajana ja puheenjohtajana sekä Turun kaupunginvaltuustossa. Työuransa hän aloitti asiapoikana ja hienomekaanikon oppilaana.

Tekeminen ja yhteiskunnallinen toiminta ei ole pysähtynyt eläkepäivillä, vaan harrastuksia riittää edelleen. Ensio Laine käy metalliammattiosaston veteraaneissa, työväen eläkeläisissä, Suomi-Venäjä-seurassa sekä Suomi-Unkari-seurassa.

 Laineen aktiivisuuden ja terveyden perusta on miehen mukaan liikunnassa:

- olen 90-vuotta ollut terveenä. Liikunnalla on ollut siinä ratkaiseva merkitys. Tosin voi myös olla, että minulla on hyvä perimä. Äitini eli yli 100-vuotiaaksi. Mutta liikkuminen on tärkeää. Se olisi nuorempien syytä tiedostaa.

Ensio Laine toivoo, että TUL jatkaa tulevaisuudessa koko kansa liikuttamista ja toimintansa kehittämistä. Hän toivoo, että urheiluseuroille varmistetaan edellytykset kasvattaa jäsenistöään.

- Tärkeintä on saada kansa urheilemaan. TUL on suurten joukkojen liikuntakasvattaja. Kun eri-ikäiset ja naiset ja miehet saadaan liikkumaan, siinä ohessa voi myös syntyä huippu-urheilijoita.

Teksti: Niina Myllys
Kuva: Henry Toivari 

 

Katselukerrat (3718)/Kommentit (0)

23. marraskuuta 2017/Jutut

Jätä kommentti

Nimi:
Sähköposti:
Kommentti:
Lisää kommentti
 


TUL Uutisviesti