20. huhtikuuta 2018
Nuoret päättäjät -koulutus antoi eväitä tulevaisuutta varten

Nuoret päättäjät -koulutus antoi eväitä tulevaisuutta varten

Parasta yhdessäolo sekä luennot seuratoiminnasta, tapahtumien järjestämisestä ja markkinointiviestinnästä

Nuoret päättäjät kokoontuivat viimeisen kerran 4.11.2017 TUL:n keskustoimistolla Helsingissä. Nuoret päättäjät on TUL:n seuroista koottu nuorten ryhmä, jolla on halu kehittää itseään niin seura- kuin yhteiskunnallisina toimijoina. Nuoret päättäjät -koulutus rakentuu neljästä lähijaksosta ja muutamasta verkkotehtävästä. Koulutuksia on aiemmin järjestetty neljä kertaa. Vuoden 2017 koulutuksen yksi tavoitteista oli TUL-verkostoon liittyminen ja liiton toiminnan ”haltuun ottaminen”.

Hakuprosessi koulutukseen alkoi syksyllä 2016. Hakijat olivat motivoituneita ja kiinnostuneita niin itsensä kuin seuransa kehittämisestä. Nuoret päättäjät -koulutus rakentuu neljästä lähijaksosta ja parista verkkotehtävästä.

Kurssilaisille tarjottiin myös mahdollisuutta osallistua Kansainvälisen Työväen Urheiluliitto CSIT:n Riian Maailmankisoihin. Tämän mahdollisuuden muutama nuori hyödynsikin; he pääsivät nauttimaan kansainvälisestä ilmapiiristä 5000 muun urheilun ja liikunnan ystävän kanssa. Riiassa he suunnittelivat yhdessä Italiasta, Virosta, Liettuasta ja Itävallasta tulleiden nuorten kanssa CSIT:n nuorten toimintaa. Samalla Nuoret päättäjät tutustuivat paikalliseen nuorisotyöhön. Moni oli valmis lähtemään reissuun uudelleen. Voikin olla, että juhannusta 2019 vietetään Katalonian lämmössä, sillä seuraavat Maailmankisat järjestetään Tortosassa.

Ensimmäinen Nuorten päättäjien kurssitapaaminen järjestettiin huhtikuussa Kisakeskuksessa Raaseporissa. Tapaamisen tärkein elementti oli verkostoituminen ja kurssilaisiin tutustuminen. Ryhmäytyminen tehtiin liikkuen ja leikkien. Suomalaiseen liikuntajärjestelmään tutustuttiin OKM:n ylijohtaja Esko Rannon johdolla ja vaikuttamisen keinoihin perehdyttiin TUL:n varapuheenjohtaja Riku Aholan kanssa.

Aloitustapaamisesta jäi positiivinen mieli: liikuntaelämää kehitettiin eri puolelta Suomea tulleiden nuorten kesken. TUL:n läntinen alue oli erittäin hyvin edustettuna, sillä Satakunnasta mukana oli Siiri Lilja, Varsinais-Suomesta Maiju Salonen ja Roni Kärpijoki, Tampereelta Valtteri Jääskeläinen ja Pohjanmaalta kolmikko Annemari Keltamäki, Julia Pölönen ja Nea Kunto. Pohjoisesta koulutukseen osallistui Maria Vehkaperä ja eteläiseltä alueelta Niklas Virmanen, Miika Tuominen, Miika Parkkari ja Kristiina Kettula. Kaikkiaan osallistujia oli mukana kaksitoista.

Koulutus sai hyvää palautetta - antoi eväitä tulevaisuuteen

 

Toukokuussa kurssilaiset saapuivat Helsinkiin. Tapaamisen aiheena oli tapahtumamarkkinointi ja tilaisuuksien järjestäminen. Tällä kertaa esiintymään pääsi kaksi ”moottoriturpaa” Riku Tapio Kataja Basketista sekä allekirjoittanut. Tapaamisen tavoitteena oli antaa valmiuksia tapahtumien järjestämiseen.

Syksyllä 2017 siirryttiin koulutuksen ytimeen eli seurojen toimintaan. Syyskuussa Nuoret päättäjät vierailivat Turussa tapaamassa seuroja. Vierailukohteeksi valikoitui kolme erilaista seuraa, jotta kuva seurojen arjesta oli mahdollisimman monipuolinen.

Turun Uimareiden puheenjohtaja Mika Wickström kertoi Suomen parhaan vesipalloseuran arjesta. Turun Tovereiden toiminnanjohtaja Henry Toivari avasi seuratoiminnan laajuutta ja siihen liittyviä taloudellisia vastuita ja velvollisuuksia. Kolmantena vierailtiin Liedon Lujan luona, jossa seuran toiminnan esittelystä vastasi Merja Loukonen.

Turun viikonlopun toinen päivä oli hyvin asiapitoinen. Siitä vastasivat OKM:n ylitarkastaja Sari Virta sekä Anu Rajajärvi TUL:sta. Aihepiiri oli hyvin seuraläheinen, sillä Sari Virta avasi rahoitusmahdollisuuksia ja Anu veti seuratoiminnan perusteet.

Koulutus päättyi marraskuun ensimmäisenä viikonloppuna Helsingissä pidettävään markkinointiviestinnän koulutukseen ja urheilun eettisiin sääntöihin. Riku Tapio pääsee estradille toistamiseen kurssin aikana. Ensi kertaa nuorille esiintyi SUEK:sta Susanna Sokka. TUL:n ajankohtaisista asioista nuorille kertoi pääsihteeri Risto Korpela.

Nuorten kokemukset ja palautteet koulutuksesta ovat olleet positiivisia: ”hyvä koulutus, joka antoi paljon eväitä tulevaisuutta varten”, ”hyvä koulutus, mahtavaa porukkaa, kiitos!”.

Myös ryhmän sitoutuneisuus kertoo samaa tarinaa, sillä poissaoloja ei ole juurikaan ollut. Nuorten mielestä parasta antia yhdessäolon lisäksi olivat luennot tapahtumien järjestämisestä ja markkinointiviestinnästä.

Teksti: Jarkko Tenkula
Kirjoittaja on TUL:n Pohjanmaan piirin toiminnanjohtaja 


Katselukerrat (2461)/Kommentit (0)

7. marraskuuta 2017/Jutut

Jätä kommentti

Nimi:
Sähköposti:
Kommentti:
Lisää kommentti
 


TUL Uutisviesti