19. kesäkuuta 2018
Painin liitto-ottelu Kalev–TUL–Jõud järjestettiin 22.9. Pärnussa

Painin liitto-ottelu Kalev–TUL–Jõud järjestettiin 22.9. Pärnussa

Alle 20-vuotiaiden junioreiden kreikkalais-roomalaisen painin liitto-ottelu Kalev–TUL–Jõud järjestettiin 22.9.2017 Pärnun maakunnan Paikusella Virossa. Isäntänä toimi vuorotteluun pohjautuen Eestin Kalev ja käytännön järjestelyitä hoiti paikallinen Paikusen painiseura, Leo, yhdessä Pärnun maakunnan urheiluliiton kanssa.

Painin osalta TUL–Kalev -liitto-ottelutoiminta käynnistyi vuonna 1957. Aina vuoteen 1993 saakka painittiin vuosittain aikuisten miesten sarjoissa. Vuosi 1994 oli Suomen urheiluelämän ja myös TUL:n suurista muutoksista johtuen välivuosi, ja vuonna 1995 siirryttiin ottelemaan alle 20 vuotiaiden junioreiden sarjoissa.

Nokialla vuonna 2009 oli ensimmäisen kerran mukana myös Eestimaa Spordiliit Jõudin joukkue. Kalev loisti Nokialla poissaolollaan tullen onneksi mukaan taas seuraavana vuonna.

Kolmikantaan laajentunut yhteistyö TUL:n, Kalevin ja Jõudin välillä on antanut liitto-ottelutoiminnalle uutta potkua ja taannut sen jatkuvuuden. Lisäksi nuoret painijat ovat saaneet tarvittavaa kansainvälistä ottelukokemusta. 

Jõud voitokas Paikusella

TUL:n painijaoston nimeämästä joukkueesta kolme painijaa sairastui ottelua edeltävänä päivänä, eikä liiton joukkueella ollut mahdollisuutta taistella ottelusarjan voitosta. Ensimmäisessä kohtaamisessa Jõud voitti TUL:n joukkueen pistein 6-2, TUL:n joukkue voitti Kalevin 5-3 ja Jõud kukisti Kalevin 5-3.

Tulokset:

  1. Eestimaa Spordiliit Jõud, 4 pist. (11-5)
  2. Suomen Työväen Urheiluliitto TUL, 2 pist. (7-9)
  3. Eesti Spordiselts Kalev, 0 pist. (6-10)

Liitto-ottelun jälkeisenä lauantaina Paikuselle matkanneet painijat saivat lisää ottelukokemusta osallistumalla kovatasoiseen kreikkalais-roomalaisen painin XVI Leo Kreininin muistoturnaukseen. Mukana oli myös latvialaisia ja liettualaisia painijoita.

Alle 17-vuotiaiden 54 kg:n sarjassa Viialan Pyryn Eemeli Rautanen oli neljäs. Vaajakosken Kuohun Juho Lamberg sijoittui hienosti kakkoseksi 58 kg:n sarjassa ja Popinniemen Iskun Jesse Lohva oli samssa sarjassa kahdeksas.

Junioreiden ja miesten kovatasoisessa 59 kg:n sarjassa Kemin Innon Roope Miettunen otti komean sarjavoiton, kuten myös 66 kg:n sarjassa Ylä-Tikkurilan Kipinää kotimaan molskeilla edustava Kalle Starck. Harmillista Kallen osalta kuitenkin oli, että sarjassa ei ollut muita osanottajia. Nuorukaisen kaipaamaan ottelukokemusta ei siis lauantaina tullut. Kahden ikäluokan sarjassa (85 kg) kamppaillut kotkalainen Jesse Lohva oli neljäs.

TUL:n painijaoston puheenjohtajan Vesa Ojalan mukaan liitto-ottelu ja seuraavan päivän kisatoiminta on todella kustannustehokasta nuorten kansainvälistä ottelu- ja kasvatustoimintaa. Ojalan mukaan yhteistyötä on jatkettava tulevaisuudessakin ja kuudenkymmenen vuoden kestoista perinnettä tulee ehdottomasti kunnioittaa. 

60-vuotta täyttänyt Eestimaa Spordiliit Jõudin pääsihteeri Tarmo Volt ja Jõudin eläkkeelle siirtynyt pääsihteeri Ants Saar vastaanottivat TUL:n kultaiset ansiomerkit, jotka heille luovutti liiton varapuheenjohtaja Riku Ahola ja pääsihteeri Risto Korpela.

TUL:n painin pöytäviirit pokkasivat Tarmo Volt sekä CSIT:n painikomission sihteeri Allan Vinter ja Kalevin pääsihteeri, kiekonheiton maailmanmestariAleksander Tammert. Iltatilaisuudessa TUL:n Savon piirin kultaiset ansiomerkin kunniakirjojen kera saivat Tarmo Volt, Ants Saar ja Pärnumaa Spordiliitin johtaja Kaiu Kustasson.

Vuoden 2018 ottelu tullaan järjestämään lokakuussa Jõudin isännyysvuorolla Viron Tapalla. TUL:n 100-vuotisjuhlavuonna 2019 isännyys on TUL:n painijaostolla yhdessä asiasta kiinnostuneen liiton painiseuran kanssa.

Teksti: Hannu Kiminkinen
Kirjoittaja on toiminut TUL:n painin lajipäällikkönä vuosina 1995-2013

 

 

Katselukerrat (3288)/Kommentit (0)

3. lokakuuta 2017/Jutut

Jätä kommentti

Nimi:
Sähköposti:
Kommentti:
Lisää kommentti
 


TUL Uutisviesti