21. kesäkuuta 2018
TUL välitti Matti Ahteelle presidentti Sauli Niinistön myöntämän ministerin arvonimen

TUL välitti Matti Ahteelle presidentti Sauli Niinistön myöntämän ministerin arvonimen

TUL:n puheenjohtaja, professori Kimmo Suomi luovutti TUL:n pitkäaikaisimmalle puheenjohtajalle Matti Ahteelle presidentti Sauli Niinistön avoimen kirjeen Veikkaus Oy:n isännöimassä tilaisuudessa keskiviikkona 27.9. 2017. Kirjeessä Ahteelle myönnettiin ministerin arvonimi. Kirjeen oli allekirjoittanut presidentin lisäksi myös pääministeri Juha Sipilä.

Kimmo Suomi kävi tilaisuudessa lyhyesti läpi Ahteen henkilöhistoriaa ja merkittävimpiä yhteiskunnallisia tehtäviä lähtien vaatimattomista työläisoloista eläkkeelle jäämiseen saakka. Ahde jäi eläkkeelle vuonna 2011. Samalla päättyi yhteensä 28 vuotta kestänyt ura kansanedustajana. Ahde valittiin eduskuntaan 24-vuotiaana vuonna 1970. 

Matti Ahteen ansioita ovat paitsi TUL:n puheenjohtajana toimiminen lähes 20 vuoden ajan, myös kaksinkertainen ministeriys. Jälkimmäinen ympäristöministerin pesti kesti koko eduskuntakauden. 

- Tämä tehtävä oli yksi tärkeimmistä Ahteen poliittisista tehtävistä, koska Ahde oli luomassa kokonaan uutta ministeriötä 1980-luvulla, jolloin saatiin aikaan esimerkiksi koskiensuojelulaki, TUL:n puheenjohtaja Kimmo Suomi arvioi. 

Ahde on myös toiminut sisäministerinä sekä kaksi vuotta eduskunnan puhemiehenä. SDP:ssä hän oli muun muassa puolueen varapuheejohtaja.

Matti Ahteen toiminta on ollut merkittävää niin Olympiakomitean kuin urheilun julkisen päärahoittajan tehtävissä. Ahde toimi Veikkaus Oy AB:ssa ensin hallituksen puheenjohtajana, ja tämän jälkeen toimitusjohtajana yli 10 vuoden ajan. Ahde tunnetaan hyvin myös Suomen Kansallisoopperan ja Savonlinnan oopperajuhlien johtotehtävistä. Urheiluelämä TUL:n jälkeen jatkui muun muassa Suomen Salibandyliiton puheejohtajana. Kimmo Suomen mukaan Matti Ahde on myös pidetty "maakuntien mies", ja Oulun sekä koko Pohjois-Suomen asioiden edistäjä lähes puolen vuosisadan ajan.

Lopuksi Suomi kiitti kaikkia ministerin arvonimen hankinnassa mukana olleita.

Matti Ahde sanoi kiitospuheessaan vierastavansa hieman arvonimilatauksia, mutta suostuvansa ottamaan arvonimen vastaan. Professori Suomen mukaan ministerin arvonimiä on kaikkiaan myönnetty Suomessa 63 kappaletta vuodesta 1936 lähtien; Matti Ahde on 61. arvonimen saaja.

TUL onnittelee Matti Ahdetta ja hänen tilaisuudessa mukanaan ollutta perhettään!

Katselukerrat (5356)/Kommentit (0)

29. syyskuuta 2017/Jutut

Jätä kommentti

Nimi:
Sähköposti:
Kommentti:
Lisää kommentti
 


TUL Uutisviesti