19. kesäkuuta 2018
Voimaa, nopeutta, kestävyyttä ja kehonhallintaa – Euroopan parhaat kilpa-aerobicarit kohtaavat syyskuussa Italiassa

Voimaa, nopeutta, kestävyyttä ja kehonhallintaa – Euroopan parhaat kilpa-aerobicarit kohtaavat syyskuussa Italiassa

Kilpa-aerobicin EM-kilpailut käydään 21.9-24.9.2017 Italian Anconassa. Suomen naisten maajoukkue koostuu kokonaisuudessaan Valkeakosken Koskenpoikien urheilijoista. Kilpa-aerobic on vauhdikas ja energinen laji, jossa yhdistyy aerobic ja voimistelun vaikeusliikkeet. Urheilijalta laji vaatii monipuolisuutta ja kylmähermoisuutta.

- Kilpa-aerobic on Kansainvälisen Voimisteluliiton (FIG) alainen voimistelulaji ja yksi Voimisteluliiton kahdeksasta kilpailulajista. Kilpailuohjelman kesto on 1 min 20 sekuntia, ja ohjelma suoritetaan nopeatempoisen musiikin tahdissa. Lajissa voi kilpailla yksilösarjassa, sekaparina, joukkueena (3 henkilöä) ja ryhmänä (5 henkilöä). Lisäksi on aerodance-sarja (8 henkilöä), joka on nimensä mukaisesti sekoitus aerobicia ja tanssia, naisten vastuuvalmentaja Tiina Koljander kertoo.

Hallitsevan, kuusinkertaisen Suomen mestarin, Laura Vihervän, tavoitteena on sijoittua EM-kilpailuissa yksilösarjassa 10 parhaan joukkoon. Edellisissä EM-kilpailuissa hänen sijoituksensa oli neljästoista.

- Ohjelmaa on vaikeutettu viime kaudesta, mutta kärki on todella tasainen. Hyvin täytyy siis onnistua, Vihervä toteaa.

Kilpa-aerobicin Laura Vihervä aloitti vuonna 2005. Sitä ennen hän kilpaili useita vuosia voimistelussa. Lajina kilpa-aerobin on vaativa – urheilijan on hallittava monipuolisesti kaikkia fyysisiä ominaisuuksia, kuten voimaa, nopeutta, kestävyyttä ja kehonhallintaa. 

- Suorituksesta on tehtävä helpon ja vauhdikkaan näköinen. Lisäksi tuomarit on hurmattava omalla esiintymisellä. 

Edessä kovatasoiset kilpailut – vaatimuksia on nostettu

 

Laura Vihervä osallistuu EM-kilpailuissa myös joukkue- ja ryhmäsarjaan. Lisäksi Suomea Anconassa edustaa aerodance-ryhmä. Yksilösarjaan osallistuu Vihervän lisäksi Suvi Åhlgren

- Anconassa hyviä ryhmiä on paljon; moni maa on panostanut juuri ryhmiin. Suvi on ensimmäistä kertaa mukana yksilösarjassa, joten varsinaisia sijoitustavoitetta ei hänelle ole asetettu. Toki sijoittuminen 20 parhaan joukkoon olisi kova saavutus, mutta ensisijaisesti hyvää suoritusta lähdetään hakemaan, valmentaja Tiina Koljander analysoi. 

Naisten maajoukkueen valmistuminen on sujunut sekä Koljanderin että Vihervän mukaan hyvin. Pieniä loukkaantumisia on sattunut matkan varrella, mutta tällä hetkellä kaikki ovat kunnossa ja terveinä. Maajoukkue osallistui heinä-elokuussa yhteistyössä italialaisten kanssa järjestetylle harjoitus- ja koreografialeirille, jossa kaikkia ohjelmia vaikeutettiin. 

Anconan EM-kisoista on tulossa kovatasoiset, sillä vuoden 2017 alussa lajin sääntöjä muutettiin ja vaatimuksia nostettiin. Myös tekniikan arviointia tiukennettiin. 

- Tottakai odotan hyvätasoista ja tasaista kilpailua, kun kaikki Euroopan parhaat voimistelijat ovat mukana. Se urheilussa on parasta, että kuka pystyy menemään kylmähermoisena lavalle ja onnistumaan oikeassa paikassa. Järjestäjämaana Italia on itse kova mitalikandidaatti monessa sarjassa, joten tunnelma on varmasti hallissa korkealla, Laura Vihervä summaa.

 
Teksti: Niina Myllys

Katselukerrat (3802)/Kommentit (0)

18. syyskuuta 2017/Jutut

Jätä kommentti

Nimi:
Sähköposti:
Kommentti:
Lisää kommentti
 


TUL Uutisviesti