21. kesäkuuta 2018
Aarno Rajaniemi 19.10.1945 - 21.1.2017

Aarno Rajaniemi 19.10.1945 - 21.1.2017


Ismo Alhoniemi
Todellinen seuratoiminnan puurtaja, Oulaisten Tarun hiihtovalmentaja ja TUL:n hiihtojaoston puheenjohtaja Aarno Rajaniemi  kuoli lauantaina 21.1. Rajaniemi oli syntynyt 19.10.1945. 

Oulaisten Tarun hiihtovalmentaja, seuran entinen puheenjohtaja, seuran taloudenhoitaja, hiihtojaoston puheenjohtaja ja TUL:n hiihtojaoston puheenjohtaja, kuoli kesken lauantaisen hiihtolenkin. Hiihto oli Aarnolle läheinen ja rakas harrastus.

Kirjoitin verkkolehti TULaviisiin lokakuussa 2015 TUL:n hiihtojaoston puheenjohtajan Aarno Rajaniemen 70-vuotishaastattelun. Toimin lähes 12 vuotta TUL:n päätoimittajana ja viestintäpäällikkönä ja tapasin useita kertoja Aarnon. Mies oli kaikkea sitä, mitä voi rehellisesti kuivitella seura-aktiivin ja TUL.n aktiivin olevan. Hän oli ystäväni, jonka seurassa viihdyin ja jolla oli tervehenkisiä ajatuksia liikunnasta sekä urheilusta. 

Hiihtäminen ja suunnistaminen olivat koko perheelle rakkaita harrastuksia. Aarno yhdessä Anneli-vaimonsa kanssa kasvatti ja ohjasi kolme tytärtään liikunnallisten harrastusten pariin sekä kilpailemaan.

Minä opin tuntemaan Aarnon nimenomaan seuratoiminnan kautta, kaikkensa oman seuran eteen antavana ihmisenä. Reilut 40 vuotta sitten Aarno Rajaniemi valittiin "pystymetsäläisenä", mutta aktiivisena valmentajana Oulaisten Tarun hiihtojaoston puheenjohtajaksi. Yhdessä vaiheessa tie vei yhdeksäksi vuodeksi seuran puheenjohtajaksi, kunnes oli aika palata hiihtojaoston vetäjäksi. 8 000 asukkaan Oulaisissa ei liene aikuista, joka ei miestä tuntenut ja tunnistanut. 

Aarnolle hiihto ja omassa rakkaassa seurassa toimiminen olivat aina tärkeässä asemassa.  Tarvittiinkin harkintaa, ennen kuin mies otti syksyllä 2013 vastaan TUL:n hiihtojaoston puheenjohtajuuden, ensimmäisen TUL:n valtakunnallisen luottamustoimensa. Tuossa luottamustehtävässä hän jatkoi 2016 pidetyn TUL:n liittokokouksenkin jälkeen..

- En ole tuntenut hinkua piiri- ja liittotason toimiin, mutta lopulta suostuin TUL:n hiihtojaoston puheenjohtajaksi. Tänään olen huomattavan paljon kokeneempi kuin 40 vuotta sitten, kun otin vastaan seuran hiihtojaoston vetämisen ilman minkäänlaista kokemusta jaostotyöstä, Rajaniemi sanoi syntymäpäivähaastattelussaan.

Omia kilpailijavuosiaan hän luonnehti synttärihaastattelussa määrittelemällä itsensä kuntoilutason kilpahiihtäjäksi. Hiihtovalmentajana Aarno pystyi leuhkimatta sanomaan olevansa kokenut.  Oulaisten Tarun kymmenet ja taas kymmenet lapset sekä nuoret saivat Aarnolta tärkeätä oppia hiihdon tekniikasta ja harjoittelusta.

Tosin myös monet aikuiset saivat hiihtokipinän kuunneltuaan Aarnon neuvoja ja opetusta oikeasta hiihtotekniikasta ja voitelusta.

Rajaniemi hiihti joka talvia kovia kilometrimääriä, joista iso osa tuli kasattua Ylläksellä, perheen mökillä. Synttärihaastattelussa Aarno sanoi "perinteisen tyylin palvelevan kehoa paremmin kuin vapaa". Vuonna 1970 tasavallan presidentti Urho Kekkosen 70-vuotishaastattelussa tuli esille presidentin hiihtävän joka talvi 1 000 kilometriä. Tieto sai Rajaniemen päättämään, että "kun kerran vanha ukko hiihtää tonnin talvessa, niin kyllä minäkin".

- Sen jälkeen olen joka talvi ylittänyt tuhannen hiihtokilometrin rajan ja keskiarvo on 1 500 kilometriä, Rajaniemi sanoi.

Aarno suostui myöntämään kilometrilukemat hyväksi 70-vuotiaalle.

- Kunto pysyy edes jonkinlaisessa reilassa. Aika monta lähtöä ja suksen voiteluahan noihin määriin tarvitaan, mutta hiihtäminen kuuluu elämääni. Olen vaimoni kanssa Ylläksen mökillämme noin kymmenen kertaa vuodessa ja kun latu on pihan vieressä, niin on helppo lähteä hiihtämään. Pisimmät hiihtolenkit ovat olleet 50 kilometrin mittaisia ja viiden kilometrin lenkeillä en tavoitteeseeni yltäisikään, Rajaniemi sanoi lokakuussa 2015.

Hiihtourheilu on nyt yhtä kokenutta ja hyvää valmentajaa köyhempi.

Kirjoittaja on entinen TUL:n päätoimittaja ja viestintäpäällikkö sekä Aarno Rajaniemen ystävä

Kuva: Ismo Alhoniemi 

Katselukerrat (11248)/Kommentit (0)

Tunnisteet:

23. tammikuuta 2017/Jutut

Jätä kommentti

Nimi:
Sähköposti:
Kommentti:
Lisää kommentti
 


TUL Uutisviesti