21. kesäkuuta 2018
Veitsiluodon Kisaveikot on ykkösluokan yleisurheiluseura

Veitsiluodon Kisaveikot on ykkösluokan yleisurheiluseura

Yleisurheilun ykkösluokkaan ensi kesäksi nousseen kemiläisen Veitsiluodon Kisaveikkojen syntysanoista tulee maaliskuussa kuluneeksi 80 vuotta. VKV:n valmennusryhmissä on kasvamassa useita lupaavia yleisurheilijoita, joille seuran ikää parhaiten havainnollistaa ajatus, että perustajien joukossa saattoi olla heidän isoisiään ja mummejaan.

- Yleisurheilun ohella hyvässä nosteessa on lasten jalkapallotoiminta, sanoo puheenjohtaja Sami Zerni.

Vuonna 1937 Työväen Urheiluliiton jäsenseurassa urheileminen ei ollut herkkua. Nykyisin on sentään julkisesta syrjinnästä ja mielipidevainoista päästy eroon, mutta rahan niukkuus on ja pysyy. Lisäksi seuratoiminnasta on kansalaisharrastuksena tullut lyhytjänteisempää.

- Nykyiset jäsenet eivät ehkä ole entisenkaltaisia seuraihmisiä; he urheilevat aikansa ja jättävät sitten seuran. Tai kun omat lapset lopettavat, loppuu usein jäsenyyskin.  Tämä on yleinen trendi, joka Kemissäkin näkyy, kertoo Kisaveikkojen puheenjohtaja Sami Zerni

Alkuaikoina lähes kaikki seuran jäsenet kävivät töissä Veitsiluoto-yhtiössä. Perustavassa kokouksessa nimettiin hiihto-, paini-, nyrkkeily-, yleisurheilu- ja voimistelujaostot sekä nuorten jaosto ja ravintola- ja huvitoimikunnat. Vuosien varrella on harrastettu myös jääpalloa, jääkiekkoa, kaukalopalloa, jalkapalloa, koripalloa ja lentopalloa.

- Nyt hyvässä nosteessa on yleisurheilun rinnalla lasten jalkapallotoiminta, joka elvytettiin uudelleen. Molempien lajien harrastajamäärät ovat viime vuosina lisääntyneet. Yleisurheilumenestys kartutti seuraa 2 500 euron toimintarahalla, minkä lisäksi seiväshyppääjät saivat Fortum-tukea 500 euroa. Se mahdollistaa lupaaville hyppääjille lisäoppia kokeneilta vierailevilta valmentajilta, Zerni sanoo.

Lisäksi erillistuen sai kahdeksanvuotias Onni Hirsivaara, joka harrastaa melkein kaikkia yleisurheilulajeja, lisäksi hiihtoa, jalkapalloa, uintia ja puissa kiipeilyä. Aikaa riittää silti myös pianon ja rumpujen soitolle. Parin vuoden seiväsharjoittelulla Onni hyppii jo lähes kahden metrin riman yli. Tukirahan hän käyttää uuden seipään tai keihään hankintaan.

TUL Joy Games helmikuussa Kemissä

Näin on jo neljännesvuosisadan jäntevä työ palkitsemassa. 1990-luvun alusta asti seurassa on koulutettu urheilijoita ja valmentajia. Jo 1970-luvulla nuoret kuljetettiin seuran pikkubusseilla harjoituksiin. Toista autoa ajoi Timo Zerni, aikansa nimekäs maileri ja TUL:n järjestöaktiivi, seuran pitkäaikainen puheenjohtaja. Sami on erikoistunut tuomaritoimintaan ja hankkinut tarpeellista osaamista aina EM-, ja MM-kisoja myöten.

- Juhlavuoden alkupuolella Kisaveikot isännöi TUL Joy Games -talvitapahtumaa. Samoin järjestetään tiukat kilpailut Haaparannan hallissa, jossa seuran yleisurheilijat talvikaudella harjoittelevat. Juhlasalijuhlat ovat sitten vuorossa syyskaudella, sanoo Zerni.

Veitsiluodon Kisaveikot pyrkii Zernin mukaan luomaan kemiläisille mahdollisuuksia osallistua urheiluseuran toimintaan, vaikkei olisikaan kilpaurheilija.

- Siihen sopivat hyvin ulkoilupäivät, kirpputorit, tanssit, ja varainhankinnan muotona vapaaehtoistyö paikallisen marketin inventaariossa, kuten nytkin vuosi 2016 vietiin päätökseen, Zerni sanoo.

Teksti ja kuva: Eino Nykänen

 

Katselukerrat (7716)/Kommentit (0)

Tunnisteet:

30. joulukuuta 2016/Jutut

Jätä kommentti

Nimi:
Sähköposti:
Kommentti:
Lisää kommentti
 


TUL Uutisviesti