24. toukokuuta 2018
Isojen äijien seura on pieni mutta pippurinen

Isojen äijien seura on pieni mutta pippurinen

Pienen paikkakunnan pieni seura, mutta sitäkin menestyksellisempi. Yksinkertainen, mutta täysin oikeutettu kiteytys voimanostoa, painonnostoa, kuulantyöntöä ja pituushyppyä harrastavasta Pornainen Heavy Teamista.

- Seurassa on noin 20 jäsentä ja kaikki käyvät salilla. Pieneksi seuraksi meillä on paljon SM-mitaleita, sanoo puheenjohtaja Teemu Virolainen.

Haastattelu on sovittu iltakahdeksaksi keskisellä Uudellamaalla sijaitsevan Pornaisten kunnan kuntosalille. Reilun 5 000 asukkaan Pornaisissa kuntosali on joka ilta tupaten täynnä juuri klo 20 asti, joten aikaisemmin olisi ollut turha tulla. Nyt on tilaa ja rauhaa.

Kolme pystypakastekaapin kokoista miestä odottaa TULaviisin kaksikkoa. Heidän lisäkseen punttisalilla on vain penkkipunnerruksia tekevä nuorukainen. Pornainen Heavy Teamin puheenjohtaja Teemu Virolainen saakin aiheen pohtia painonnoston ja voimanoston suosion laimeutta esimerkiksi joukkuelajeihin nähden.

- Nuoria näyttää kiinnostavan vain yksipuolinen harjoittelu penkillä, mutta monipuolinen, pitkäjänteinen ja systemaattinen työntekeminen salilla ei kiinnosta, Virolainen sanoo.

Virolaista, Kimmo Sourantoa ja Juha Pajusta oikeaoppinen voimaharjoittelu sen sijaan kiinnostaa. On kiinnostanut jo pitkään. Eivätkä he ole ainoita, sen osoittaa Pornainen Heavy Teamin hyvä menestys voimanoston, painonnoston ja kuulantyön SM-kilpailuissa. Vuonna 1997 perustetun voimailuseuran jäsenet ovat 19 vuoden aikana voittaneet yhden jos toisenkin SM-mitalin.

Aktiivisempaa seuraa saa hakea

Pornainen Heavy Teamia aktiivisempaa seuraa saa hakea. Seuran kaikki jäsenet käyvät salilla harjoittelemassa, monet kilpailevat ja jokainen osallistuu kilpailujen järjestämisiin. Heavy teamin jäsenet ovat osallistuneet myös useisiin Vahva mies -kilpailuihin. Seura on järjestänyt myös avoimen luokan ja nuorten voimanoston SM-kilpailut.

- Aloitimme voimanostoseurana ja vuonna 2010 osa seuran jäsenistä aloitti harjoittelun sekä kilpailemisen myös painonnostossa. Pieneksi seuraksi meille on kummassakin lajissa tullut hyvää menestystä. Monien henkilökohtaisten mitalien ohella olemme muun muassa sijoittuneet kuudenneksi joukkuepenkin SM-kilpailuissa, sanoo Pajunen.

Pajunen aloitti urheilutaipaleensa vuonna 1967 Malmin Urheilijoiden jalkapalloilijana ja siirtyi aikanaan Tikkurilan Kajastukseen, jossa toimi muun muassa sihteerinä ennen muuttoa Pornaisiin.

Seuran aktiivisuuteen ja hyvään henkeen perustuu tammikuun lopussa Vierumäen urheiluopistolla järjestettävä harjoitusleirikin, järjestyksessään toinen.

- Meillä on Vierumäelle sovittuna ja varattuna painonnostoharjoitus, kuulantyöntöharjoitus ja pituushyppyharjoitus. Kaverit osaavat katsoa ja huomaavat virheitä, sanoo Souranto.

Kuula, pituus, seuraavana kiekko?

Yhdistelmä painonnosto-voimanosto-kuulantyöntö-pituushyppy ei heti ensimmäisenä putkahda mieleen jonkun urheiluseuran lajitarjottimella olevana. Pornainen Heavy Teamin tarjottimelta tällainen kattaus kuitenkin löytyy. Kuulantyöntö päätettiin ottaa seuran lajitarjottimelle vuonna 2014 ja pituushyppy hiukan myöhemmin. Pajunen huomauttaa seurassa keskustellun myös kiekonheitosta. 

Souranto ja Virolainen panostavat nyt kuulantyöntöön voimanoston ja painonnoston jälkeen.

- Juha valmentaa Kimmoa ja minullakin on valmentaja. Kotipihassa olemme talvisin harjoitelleet, mutta ensi keväästä lähtien meille on tiedossa entisen maatilan konehalli, sanoo Virolainen.

Miesten mukaan painonnosto tukee hyvin kuulantyöntöä. Kuulantyönnössä pystyy ulosmittaamaan voimaominaisuuksien ohella nopeutta ja tekniikkaa.

Pituushypyssä Marko Gesterberg on voittanut 45-vuotiaiden miesten sarjassa SM-kullan ja -hopean. Puheenjohtajana Teemu Virolainen näyttää mallia muille jäsenille.

- Minulla on 35-vuotiaiden sarjassa yksi SM-hopea ja kolme SM-pronssia. Minun tavoitteeni ovat kuulantyönnössä, jossa haluan kokeilla rajojani. Enää ei merkitse se, paljonko penkiltä nousee, koska harjoittelu tähtää kuulan lentämiseen mahdollisimman pitkälle, Virolainen sanoo.

Teksti: Ismo Alhoniemi
Kuvat: Hannu Ahonen

 

 

 

Katselukerrat (9341)/Kommentit (0)

Tunnisteet:

20. joulukuuta 2016/Jutut

Jätä kommentti

Nimi:
Sähköposti:
Kommentti:
Lisää kommentti
 


TUL Uutisviesti