24. toukokuuta 2018
Kasvattaminen ja ohjaaminen ovat Seinäjoen Sisulle tärkeitä arvoja

Kasvattaminen ja ohjaaminen ovat Seinäjoen Sisulle tärkeitä arvoja

Seinäjoen Sisu juhli lauantaina seuran 80-vuotista taivaltaan urheilun ja kulttuurin merkeissä. Päivään sisältyi seuraväen palkitsemiset, mutta myös teatteriesitys Seinäjoen kaupunginteatterissa.

- Urheilua ja kulttuuria sopivassa suhteessa kuten Sisun toimintatapoihin kuuluu. Sisu on seura, jossa on tilaa kaikille. Meidän lajivarjomme alla on kahdeksan lajia ja Sisussa voi harrastaa liikuntaa tai kilpailla mestaruuksista, Jarkko Tenkula sanoi tervehdyssanoissaan.

Seinäjoen Sisu perustettiin kevättalvisena maaliskuun iltana 1936. Päivä oli tarkalleen 25. maaliskuuta. Työväentalon näyttämön takahuoneessa pöydän päässä istui vakaana puheenjohtajan paikalla Kalle Lehto, vieressä sihteerin paperit käsissään Matti Mäntylä. Pitemmittä puheitta nuijittiin uusi seura perustetuksi. Nimeksi otettiin Seinäjoen Sisu, ohjelmaksi paini ja jalkapalloilu.

Jalkapallo on ollut kautta aikojen Sisun vahva laji. Parhaimpina vuosinaan Sisu oli maalin päässä mestaruussarjasta. Painista tuli kuitenkin Sisun ensimmäinen menestyslaji ja Veikko Männiköstä ensimmäinen olympiapainija vuoden 1948 Lontoon kisojen neljännellä sijallaan. Männikkö paini myös Helsingin kotikisoissa 1952.

Sisussa on monia hienoja menestystarinoita, joista tuorein on pöytätennispelaaja Pentti Olahin nousu Rio de Janeroin olympiakoneeseen. Olah hankki ison määrän kokemusta ja jätti ikimuistoisen leiman suomalaiselle televisiokatsojille reippaalla ja myönteisellä esiintymisellään.

Olahin parhaat vuodet ovat edessä. Hän on noussut maailmanlistalla jo sijalle 56 selviydyttyään EM-kisoissa kahdeksan parhaan joukkoon.

Sisulaisia arvokilpailumitalisteja on muun muassa voimanostaja Markku Vierikko, jolla on palkintokaapissaan yksi MM-hopea sekä EM-hopea ja EM-pronssi. Myös Harri isomäki on pyörätuolisulkapallossa saavuttanut arvokilpailumitaleja.

Avoimuus ja joustavuus kärkisanoina

Sisulaista seuratoimintaa on koko seuran historian ajan leimannut avoimuus ja joustavuus. Lajeja on otettu seuran toimintaan jäsenten tarpeiden mukaisesti, mutta on myös luovuttu, jos on nähty lajin erikoisseuran vievän urheilijoita parhaiten eteenpäin.

Sisulaisen seuratoiminnan piirre on pysyvyys ja sitoutuneisuus. Puheenjohtaja Tomi Kotoneva on vasta 13. puheenjohtaja seuran historiassa. Sisu on ollut ja tulee olemaan pysyvä osa paikallista historiaa.

- Sisun värit ja seuran kruunulogo ovat värittäneet katukuvaa ja kenttien laitamia jo kahdeksan vuosikymmenen ajan, eikä loppua näy. Seinäjoen Sisu elää tällä hetkellä vireintä aikaa sitten 1970- ja 1980-lukujen huippuvuosien. Tärkeintä urheiluseuratyössä on kuitenkin kasvattaminen ja ohjaaminen elämänpoluilla eteenpäin. Se on yksi sisulaisuuden hienoimmista arvoista, Jarkko Tenkula sanoi tervehdyksessään.

Sisun 80-vuotisjuhlissa Jarkko Tenkula palkittiin opetus- ja kulttuuriministeriön myöntämällä Suomen liikuntakulttuurin ja urheilun ansioristillä. Marjo Saranpäälle ojennettiin opetus- ja kulttuuriministeriön myöntämä Suomen liikuntakulttuurin ja urheilun ansiomitali.

Sisun uudet kunniajäsenet: Seppo Ikola nro 8, Esko Kandelin nro 9 ja Heikki Laksola nro 10. Sisun kultaisilla ansiomerkeillä palkittiin: Ossi Saarikoski (postyymi), Orvo Kovero, Heikki Rantanen, Jari Hakala, Matti Haapala ja Jaana Tenkula. Sisun hopeisilla ansiomerkeillä palkittiin: Marjo Saranpää, Tomi Kotoneva, Tapio Taittonen, Jouni Huosianmaa, Anu Lehto, Jukka Hotokka, Paul Fairchild, Pertti Hallasuo ja Pentti Olah.

TUL:n kultaiset seuratyömerkit: Orvo Kovero, Matti Haapala ja Esko Kandelin. TUL:n Pohjanmaan piirin kultaiset ansiomerkit: Orvo Kovero ja Jukka Kalliokoski. TUL:n Pohjanmaan piiri ry:n hopeiset ansiomerkit: Jouni Huosianmaa ja Anu Lehto.

Teksti: Jari Hakala
Kuvat: Olli-Matti Matihalti

 

Katselukerrat (6999)/Kommentit (0)

Tunnisteet:

5. joulukuuta 2016/Jutut

Jätä kommentti

Nimi:
Sähköposti:
Kommentti:
Lisää kommentti
 


TUL Uutisviesti