19. kesäkuuta 2018
Seuratoiminnan ytimessä on luottamus

Seuratoiminnan ytimessä on luottamus

Lauantaina Kotkassa alkanut Seurapäivät meni heti kovaan ytimeen: seuratoimijan arkeen ja keinoihin arjen helpottamiseksi. KTP:n ex-toiminnanjohtaja ja nykyinen Joensuun Kataja Basketin toiminnanjohtaja Riku Tapio muistutti vapaaehtoisten olevan seurojen suurin voimavara.

- Taitoa ja osaamista on tietysti oltava, mutta seurajohdon on myös luotettava vapaaehtoisiin, Tapio huomautti.

Vuodesta 2015 tämän vuoden elokuuhun KTP:n toiminnanjohtajana työskennellyt Riku Tapio tuli Kotkaan Joensuun Katajasta, jonne hän kesän jälkeen myös palasi. Tapio muistutti piristävän vauhdikkaassa ja sujuvasanaisessa alustuksessaan vapaaehtoisten äärimmäisen suuresta merkityksestä.

- Suomalainen liikunta ja urheilu elävät vapaaehtoisista, joten seurajohdon on välitettävä heistä. Vapaaehtoisilta on todella tärkeää kysyä ”kuinka sinä voit” ja näin osoittaa välittämistä. Tällainen välittäminen on voimaannuttavaa, Tapio sanoi.

Rahalla ei voi sitouttaa vapaaehtoisia toimimaan seurassa, mutta kylläkin esimerkiksi välittämällä ihmisen hyvinvoinnista. Toinen tärkeä asia on luottaa seura-aktiivin osaamiseen.

- Ihmisillä on tietysti oltava taitoa ja osaamista, mutta vastaavasti seurajohdon on myös luotettava vapaaehtoisiin. Kun ihmiseen ei seurassa luoteta, hän lähtee pois, Tapio sanoi.

Tapion mukaan palkatun henkilöstön on aina oltava voimavara ja lisä vapaaehtoisten tekemään työhön. Palkkaihmisestä huolimatta seuran suurin voimavara on kuitenkin vapaaehtoisissa. Seurassa otetaan aina iso riski palkkauspäätöksiä tehtäessä. Välittämisen ja luottamuksen ohella tärkeää on myös pitää vapaaehtoiset ajan tasalle heidän tehtävistään ja seuran suunnitelmista.

- Suurin syy jäädä pois seuratoiminnasta on turhautuminen, kun vapaaehtoinen seura-aktiivi ei tiedä omaa tehtäväänsä, ei seuran suunnitelmia eikä näillä kahdella ole yhteistä päämäärää, Tapio huomautti.

Tilastojen mukaan vapaaehtoisten osuus Suomen bruttokansantuotteesta on vuodessa peräti 200 miljoonaa euroa.

Kun yhteisten asioiden tekeminen ei sujunut...

Vuonna 1960 perustetussa kotkalaisessa Popinniemen Iskussa on noin 240 jäsentä. Seurassa harrastetaan judoa, painia, muksu- ja lastenjumppaa, lentopalloa, petankkia sekä kuntojumppaa.

Muutama vuosi sitten seurassa alkoi olla vaikeuksia sitouttaa jaostoissa ja lajeissa toimivia ihmisiä koko seuran yhteisiin toimintoihin. Vaikka lajeissa oli hyvin aktiiveja ja aktiivista toimintaa, ei esimerkiksi seuran pikkujoulujen järjestämisestä näyttänyt enää tulevan mitään.

Puheenjohtaja Päivi Saarisen johdolla ongelmille alettiin hakea ratkaisuja.

- Teimme Toimiva seura -kyselyn nettisivuillamme ja Seula-kyselyn aktiiveille. Halusimme löytää keinot, joille lajeihin sitoutuneet seura-aktiivit saadaan taas sitoutumaan koko seuran yhteisiin tapahtumiin. Olemmehan kuitenkin yleisseura, Saarinen kertoi Seurapäivin osallistujille.

Ratkaisuja haettiin nelikenttäanalyysistä ja yhden lauantain sekä yhden tiistai-illan kestäneistä keskustelutilaisuuksista. Ongelmia löytyi ja vähitellen niihin ratkaisuja. Muutoksia on jo tehty.

- Mikään ei näyttänyt sujuvan seuran yhteisten asioiden osalta. Tilanne avautui, kun keskustelimme yhdessä ja haimme parannuskeinoja. Nyt menemme jälleen yhdessä eteenpäin koko seurana, olemme palanneet yhteen, Saarinen sanoi.

Saarisen neuvo kuuntelijoilleen oli sama, mitä Riku Tapio sanoi.

- Muistakaa luottaa toisiinne ja arvosta toisianne, Saarinen sanoi.

”Mokaamista voi harjoitella”

Suggestoterapeutti Jukka Katajan sanoma oli ytimekkään selvä: on uskallettava onnistua ja yhteisöllisyys luo hyvinvointia. Hyvinvointi, sisäinen motivaatio ja merkityksellisyys syntyvät yhteisöllisyydestä, kyvykkyydestä ja omaehtoisuudesta.

- Yhteisöllisyys syntyy yhdessä tekemisestä. Seurassakin hyvä yhteishenki syntyy, kun omia ajatuksia kerrotaan toisille sen sijaan, että ajatukset pidetään vain omana tietona. Tärkeää on myös jakaa onnea ja osaamista toisille. Olemme tässä suhteessa liian vaatimattomia, kun ihan hyvin voisimme näyttää onnellisuutta ulospäinkin, Kataja totesi.

Kataja kehotti jokaista olemaan itselleen armollinen ja sallimaan itselleen virheet. Katajan sanoin ”mokaamista voi harjoitella”

Katajan mukaan kuusi tärkeintä sanaa ovat ”Olin valmis myöntämään, että olin väärässä”, kaksi tärkeintä sanaa ”kiitos sinulle” mutta tärkein sana on ”me”.

Seurapäivät jatkuu sunnuntaina, jolloin muun muassa puheenjohtaja Kimmo Suomi puhuu liikuntapolitiikan ajankohtaisia asioita ja TUL:n liikuntapäällikkö Antti Kempas Kansainvälisen Työväen Urheiluliitto CSIT:n ensi vuoden Maailmankisoista. TUL:n valtuuston kokous alkaa iltapäivällä.

Teksti ja kuvat: Ismo Alhoniemi

 

 

     

 

 

Katselukerrat (7308)/Kommentit (0)

Tunnisteet: Seurapäivät

26. marraskuuta 2016/Jutut

Jätä kommentti

Nimi:
Sähköposti:
Kommentti:
Lisää kommentti
 


TUL Uutisviesti