21. kesäkuuta 2018
Mika Poutala sen tietää: unelmat ohjaa, ne meitä johtaa

Mika Poutala sen tietää: unelmat ohjaa, ne meitä johtaa

”Unelmat ohjaa, ne meitä johtaa/kaikki meistä vaikeuksia kohtaa. Ero tulee siis siitä, jotkut luovuttaa/ mutta sankarille se ei riitä. Kohti unelmii, pidä niistä kii. Kohti unelmii, unelmoi suurempii”.

Näin räppää Plastic eli maailman nopeimpiin pikaluistelijoihin kuuluva Mika Poutala. Miehen unelma arvokilpailumitalista elää edelleen. Tällä kaudella vahvempana kuin ehkä koskaan.

Suomalaisessa rap-sanoituksessa on monia helmiä ja oikeanlaista katu-uskottavuutta toisin kuin monissa iskelmissä. Tämän todistaa oikeaksi kohdallaan Mika Poutala (Helsingin Työväen Luistelijat), joka tunnetaan maailman nopeimpiin pikaluistelijoihin kuuluvana mutta myös rap-artisti Plasticina.

Vancouveriin vuoden 2010 olympialaisiin Suomen joukkueen kisakappaleeksi sanoittamansa rapin ”Kohti unelmii” sanoin Poutalakaan ei ole luopunut unelmistaan.

”Neljä vuotta tässä vierähti/tein kovaa duuniin että musta tulis tähti/joka loistaa ja pahan poistaa. Mä aion tehdä kaiken minkä voin vaan/että voisin olla avuks täällä/arkielämässä mutta myös jäällä.”

- Tavoittelen edelleen unelmaani eli arvokilpailumitalia. Jos olisin vuonna 2010 Vancouverin olympialaisissa voittanut kultaa 500 metrillä, niin ehkä en enää luistelisi. Kuljen kohti vuoden 2018 olympialaisia ja, jos alkavalla kaudella pääsen tavoitteeseeni, on vuonna 2018 tavoitteena olympialainen kultamitali, Poutala sanoo.

Kesällä 2015 Poutala sai ensimmäisen kerran mahdollisuuden panostaa kaiken pelkästään harjoittelemiseen.  Hän teki valmennussopimuksen Kevin Crockettin kanssa ja pääsi näin Kanadan maajoukkueluistelijoiden harjoitusryhmään. Vuosi sitten Poutala vietti perheensä kanssa kolme kuukautta Kanadassa; tänä vuonna muutto on edessä 27.7. Taas kolmeksi kuukaudeksi.

Harjoittelua luisteluasennossa

Kolmen kuukauden asuminen Kanadassa on tärkeä, mutta vain yksi osa Poutalan muuttunutta harjoittelua. Päällimmäiseksi aiempaan tekemiseen verrattuna on noussut valtavan iso määrä luisteluasennossa tehtäviä harjoituksia.

Poutala uskoo ja on varma pystyvänsä kehittymään Crockettin laatimien harjoitusohjelmien avulla.

- Lähes joka päivä olen tehnyt erilaisia harjoituksia luisteluasennossa. Harjoittelen aiempiin ohjelmiini ja valmentajiini verrattuna eri tavalla ja tämä on tuonut uusia ärsykkeitä. Kesän harjoittelun myötä pystyn kilpailukaudella aiempaa pitempään säilyttämään luisteluasennon, Poutala sanoo.

Toinen näkyvä muutos aiempiin kesiin on harjoittelun määrässä.

- Olen harjoitellut paljon kahdesti päivässä, mutta vastaavasti viikkoon on tullut uutena kaksi lepopäivää. Lepo on auttanut, kun usein olen ollut aivan varma, että kuolen edessä olevan harjoituksen jälkeen.

Harjoittelukertojen ja tuntimäärän lisääntyminen on samalla muuttanut suhdetta, koska aiempiin kesiin verrattuna viikossa on ollut yksi lepopäivä enemmän. Poutala on käyttänyt harjoitteluun noin 20 tuntia viikossa, kun aiempina kesinä harjoitteluun on kulunut 15-18 tuntia.

Neljänsiä sijoja on riittävästi

Kevin Crockett voitti 500 metrillä olympiapronssia vuonna 1998 ja hän on myös 1 000 metrin entinen maailmanennätysmies. Mies on valmentanut muun muassa eteläkorealaisia olympiavoittajia Sang Hwa Leetä ja Tae Bum Moeta sekä sprinttiluistelun maailmanmestaria Kiinan Beixing Wangta.

Mika Poutala on hyvin usein ollut lähellä arvokilpailumitalia. Pettymys toisensa jälkeen on kuitenkin kohdannut joko ensimmäisen luisten tai viimeistään toisen 500-metrisen jälkeen. Mies ei kuitenkaan ole antanut periksi, vaan ”unelma elää edelleen”.

Torinon olympialaisissa 2006 Poutala oli 500 metrillä 22:s ja 1 000 metrillä 26:s. Vancouverin olympialaisissa 2010 hän johti 500 metrin kilpailua ensimmäisen luistelun jälkeen sijoittuen viidenneksi. 1 000 metrillä Poutala oli kahdeksas. Sotšin olympialaisissa 2014 hän oli 500 metrillä 29:s.

Matkakohtaisissa maailmanmestaruuskilpailuissa neljänsiä sijoja on Poutalankin mielestä riittävästi. 500 metrin MM-kilpailuissa Poutala on sijoittunut neljänneksi Richmondissa 2009, Inzelissä 2011 ja Kolomnassa  tänä vuonna, seitsemänneksi Naganossa 2008 ja Heerenveenissä 2012 sekä kymmenenneksi Salt Lake Cityssä 2007.  1 000 metrillä hän on ollut yhdeksäs vuonna 2008 ja kymmenes vuosina 2009 ja 2016.

Sprinttereiden MM-kilpailuissa Poutala oli neljäs Calgaryssa 2012, kuudes Heerenveenissä 2008, Moskovassa 2009, Ohiossa 2010 ja Soulissa 2016, seitsemäs Salt Lake Cityssä 2013 ja Astanassa 2015 sekä 15:s Hamarissa 2007.

- Jatkan arvokilpailumitalin metsästystä. Jos tällä kaudella saan MM-kilpailuista mitalin, muuttuu vuoden 2018 olympialaisten tavoite kultamitaliksi, Poutala sanoo.

Teksti ja kuvat: Ismo Alhoniemi

 

Katselukerrat (7276)/Kommentit (0)

22. heinäkuuta 2016/Jutut

Jätä kommentti

Nimi:
Sähköposti:
Kommentti:
Lisää kommentti
 


TUL Uutisviesti