19. maaliskuuta 2018
Mies, joka kasvoi kiinni judoon

Mies, joka kasvoi kiinni judoon

Niiden ihmisten määrä, joille toimiminen urheiluseurassa ja oman lajinsa parissa urheilu-uran päätyttyä ovat tärkeitä asioita, on harvassa. Urheilu-uran loputtua liian pieni osa jatkaa valmentajana, toimitsijana tai tuomarina.

Onneksi näitäkin ihmisiä on. Yksi heistä on Jani Tuomaala, joka ei kilpailuvuosien jälkeen häipynytkään ”maisemista”. Raisiolainen on sanojensa mukaan kasvanut kiinni judoon.

Vuonna 1990 Raision Ryhdin judoharjoituksiin ilmestyi yhdeksänvuotias poika, joka halusi judokaksi isänsä tapaan. Suhteellisen pian hän voitti ensimmäisen kilpailunsa, tuolloin sarja oli alle 27 kiloa. 23 vuotta myöhemmin vuonna 2013 hän kilpaili viimeisessä isossa judoturnauksessa Kansainvälisen Työväen Urheiluliitto CSIT:n Maailmankisoissa.

Säännöllinen harjoittelu on vaihtunut valmentamiseen, tuomarointiin ja Raision Ryhdin judojaoston vetämiseen.

- Olen kasvanut kiinni judoon, joten minulle oli selvää, että kilpailijauran päättymisen jälkeen jatkan valmentajana. Jo aikoja sitten minulle syntyi myös polte tuomarina toimimiseen. Minua kiinnostaa valmentaminen ja tietojeni jakaminen nuorille, mutta haluan valmentaa myös siksi, että seurassa on liian vähän valmentajia, sanoo Jani Tuomaala.

Raision Ryhtiä Tuomaala luonnehtii keskisuureksi judoseuraksi. Harjoituksissa käy noin sata eri-ikäistä harrastajaa.

Vaikka Tuomaala onkin aktiivinen valmentaja, ei se suurin intohimo kuitenkaan löydy seuran judoharjoituksista. Miehen tulevaisuus on kirjoitettu rooliksi, johon kuuluvat musta puvuntakki ja housut, valkoinen paita sekä kravatti.

Tuomarointi on lähinnä sydäntä

- Valmentajana haluan ehdottomasti antaa kaiken kokemukseni ja osaamiseni, mutta tuomarointi on lähinnä sydäntäni. Tunnen voivani edetä tuomarina niin pitkälle, kuin se vain on mahdollista, Tuomaala sanoo.

Vaikka raisiolaisella on parhaimmillaan mennyt 28 viikonloppua vuodesta tuomarina toimimiseen, on hän silti vasta tämän uran alussa. Tuomaala on jo ollut tuomarina kansainvälisissä kilpailuissa (viimeksi Tampereella aikuisten Euroopan cupissa lokakuun ensimmäisenä viikonloppuna), mutta iso askel on tarkoitus ottaa kahden vuoden kuluttua.

- Tähtään kansainväliseen tuomarilisenssiin vuosien 2017-2018 aikana ja jos sen saan, niin minulla on mahdollisuus päästä tuomariksi EM-kilpailuihin ja Suomen rajojen ulkopuolella järjestettäviin Eurooppa cupeihin. Kansainvälisen lisenssin osalta olen alkutaipaleella, Tuomaala sanoo.

Kansainvälisen tuomarilisenssin saaminen edellyttää monien asioiden ohella toisen asteen danin saavuttamista. Nyt Tuomaalalla on ensimmäisen asteen musta vyö.

- Vyökokeeseen minua on kehotettu niin omasta seurastani kuin esimerkiksi Maskun Temposta. Tekniikka menee kylmiltään, mutta liikesarjat vaativat harjoittelua. Korkein kansainvälinen tuomarilisenssi vaatii kolmannen danin vyöarvon, Tuomaalaa sanoo.

Olympialaiset on suurena haaveena

Kansainvälisten turnausten tuomarointi alkoi kuutisen vuotta sitten. Tänä vuonna kansainvälisiä turnauksia tulee viisi.

Nyt Suomessa on vain yksi judotuomari, joka voi edes haaveilla pääsystä ensi vuoden olympialaisiin. Jani Tuomaala haluaa olla siinä joukossa, josta tulevaisuudessa valitaan tuomarit maailmanmestaruuskilpailuihin ja olympialaisiin.

- Monta mutkaa on vielä edessäni oman haaveeni toteuttamisessa. Huipulle pääsemiseksi on kuljettava kivinen ja rankka tie, mutta mahdollista huipulle nouseminen on, Tuomaala sanoo.

Yksi vaatimus huipulle pääsemiksi on saada se kolmannen danin vyöarvo.

Kotimaisia turnauksia onkin sitten aivan toisessa mittakaavassa. Suomen judo potee tuomaripulaa, sillä Tuomaalan sanoin ”hommia on vaikka kuinka”.

- Tuomareiksi olisi ehdottomasti saatava nuoria ja määrän lisäämiseen on panostettava. Ihanteellinen tuomarimäärä mattoa kohti on kuusi, jotta päivästä ei tulisi liian raskas, mutta aina ei tähän päälukuun päästä. Suomessa saattaa olla kaksi kisaa samana viikonloppuna ja kun osa tuomareista liikkuu vain oman asuinpaikkansa lähialueella, ei minun tarvitse valittaa ottelujen vähyyttä, Tuomaala sanoo.

Teksti ja kuvat: Ismo Alhoniemi

 

Katselukerrat (10006)/Kommentit (0)

Tunnisteet:

5. lokakuuta 2015/Jutut

Jätä kommentti

Nimi:
Sähköposti:
Kommentti:
Lisää kommentti
 


TUL Uutisviesti