21. kesäkuuta 2018
Mika Poutalan kirja ei päästä lukijaansa helpolla

Mika Poutalan kirja ei päästä lukijaansa helpolla

Ensimmäistä kertaa luin urheilijan kirjoittaman tai kirjoituttaman kirjan, joka laittoi ajattelemaan omaa elämääni ja tekemiäni valintoja.

Maailman parhaisiin pikaluistelijoihin lukeutuvan Mika Poutalan kirjoittama kirja ”Mitä menestyminen vaatii?” ei päästä helpolla – toisin kuin liikaa normituotteiksi lukeutuvat urheilijoiden elämänkerrat.

Mitä menestyminen vaatii? -kirja ei onneksi ole näitä urheilijoiden elämänkertoja, joita menee vähintäänkin 13 tusinaan. Kun sain tietää kirjan julkistamistilaisuudesta, tuli minulle ensimmäisenä tietysti mieleeni ”tyypillinen” urheilijasta kertova kirja. Olin väärässä ja onneksi olin. 

Mika Poutala on kirjoittanut harvinaisen erilaisen kirjan. Kirja tempaisi mukaansa ensimmäiseltä sivulta alkaen. Kirjan luettuaan lukija tuntee aika hyvin Mika Poutalan. Ei vain urheilijana, vaan ennen kaikkea ihmisenä. Kirjan sanoma sopii muillekin, kuin vain urheilusta kiinnostuneille.

Olen useita kertoja haastatellut Helsingin Työväen Luistelijoita edustavaa Poutalaa ja usein kuuntelen hänen suomeksi levyttämäänsä rapmusiikkia. Mieshän on luistelemisensa ohella myös hiphopin taitaja. En siis yllättynyt siitä, että Poutala kirjoittaa rehellisesti urheilijaurallaan tekemistään virheistä ja onnistumisista sekä oppimisen seurauksena tapahtuneista muutoksista. Ne ovat tämän kirjan suola mutta toimivat samalla kaikille meille kannustavana esimerkkinä keinoista muuttaa tapaamme elää.

Samalla kun Poutala aukaisee lukijan silmien eteen elämäänsä, urheilijana tekemiään virheitä, valintojaan ja oppimiaan asioita, hän samalla antaa rohkaisevia esimerkkejä ja työkaluja siitä, että omalle elämälleen voi jokainen tehdä aina jotain. Jos on halua, jos on motivaatiota. Kirja päättyy virkkeeseen ”Ota se rohkea ensimmäinen askel ja lähde tavoittelemaan unelmaasi”.

Esimerkit ovat luonnollisesti urheilijan ja huippu-urheilusta, mutta niiden taustalla olevat isot asiat sopivat jokaiselle. Ei tarvitse olla urheilija, jos painii aikatauluongelmien kanssa, jos ei halua lähteä lenkille tai on liiaksi mieltynyt pikaruokaan, karkkeihin tai jäätelöön. Esimerkiksi Poutalan laatima ajankäytön taulukko on oivallinen apuvälinen kaikille niille, joiden mielestä vuorokaudessa on liian vähän tunteja. Poutala myös pyytää lukijaa kirjoittamaan kolme tärkeintä arvoa, joiden ympärille muodostetaan kaksi elämänohjetta arvoa kohti.

Sivuilta löytyy paljon muitakin mielenkiintoisia yksityiskohtia, jotka sellaisinaan on siirrettävissä lukijan omaan elämään.

Kirjaa lukiessa voi hyvin kuvitella istuvansa tilaisuudessa, jossa Poutala puhuu kirjansa sisällön auki. Kirjoitustyyli kun ei läheskään aina täytä kirjakielen vaatimuksia ja ehdottoman hyvä niin. Lukijalle syntyy tunne aidosta tekstistä, aidoista asioista, joita Poutala on elämänsä aikana kääntänyt ympäri moneen kertaa.

Kirjan avulla Poutala haluaa tukea urheiluseuroja. Seurat voivat tilata kirjoja myyntiin. Myydyistä kirjoista ne saavat provision. Näin seurat saavat hienon varainhankintakanavan. Mies on myös perustanut stipendirahaston. Jokaisesta myydystä kirjasta lahjoitetaan osuus vähävaraisten perheiden lasten urheilun tukemiseen.

Ismo Alhoniemi

Mika Poutala: Mitä menestyminen vaatii?
169 sivua
Passion Lives/Mika Poutala (2015)
Painopaikka Printon Trukikoda
www.mikapoutala.fi

 

Katselukerrat (11191)/Kommentit (0)

Tunnisteet: Mika Poutala

24. kesäkuuta 2015/Jutut

Jätä kommentti

Nimi:
Sähköposti:
Kommentti:
Lisää kommentti
 


TUL Uutisviesti