23. maaliskuuta 2018
Luonteen kovuus korvannut hermoilun

Luonteen kovuus korvannut hermoilun

Finaalitappio 23-vuotiaiden EM-kisoissa Puolassa maaliskuun lopulla jätti Ylä-Tikkurilan Kipinän painijässikälle Tuomas Lahdelle hampaankoloon tulevia haasteita varten. Kulta olisi suomalaisen mukaan ollut otettavissa.

– Finaali ratkesi huolimattomuusvirheisiini, eivätkä jalkani toimineet väsymyksestä johtuen parhaalla mahdollisella tavalla, Lahti analysoi.

Passiivisesti otellut Turkin Faith Baskoy oli 98-kiloisten finaalissa vahvempi pistein 6-2.

Kultaunelman lipeämistä Tuomas Lahti ei ole kuitenkaan jäänyt murehtimaan. Tähtäin on jo tulevissa kisoissa, ja alkuviikosta Lahti, 22, suuntasi kahden viikon otteluleirille Valko-Venäjälle.

– Kyllähän hopea on ehdottomasti tähänastisen urani kirkkain saavutus, ei sitä sovi kieltää. Mieli paranee päivä päivältä, Lahti tunnustaa.

Lahti pääsee vertailemaan kuntoaan päivittäin MM-pronssi- ja EM-hopeamitalistin Rami Hietaniemen kanssa. Hietaniemi otti "oppipoikansa" siipiensä suojiin viime vuoden alussa, kun Lahti muutti kotimaisemistaan Järvenpäästä Seinäjoelle.

– Rami on kovapäinen niin painijana kuin valmentajanakin. Hän vaatii paljon, eikä anna paljon mahdollisuutta luistaa mistään, Lahti virnistää.

Muuttoa Lahden ei ole tarvinnut katua, josta myös tuore EM-hopea on hyvä osoitus.

– Olen kehittynyt kaikilla osa-alueilla ja saanut painiini luontaista kovuutta. En enää hermoile, vaan luotan omaan tekemiseeni. 

Pääpaino painimisessa

Siinä missä Järvenpäässä asuessaan Lahti työskenteli rakennustyömailla, Seinäjoella hän on päässyt keskittymään pääasiassa painiin. Kirjoilla nuorukainen on kylläkin Seinäjoen ammattikorkeakoulussa, missä hän opiskelee rakennusinsinööriksi.

– Painin ehdoilla mennään. Tämän päivän treenejä ei voi tehdä huomenna, mutta tämän päivän kurssit voi tehdä vaikka ensi vuonna, Lahti veistelee.

Lahti tiedostaa omat vahvuutensa ja kehittämisalueensa.

– Kunto ja voima riittävät minulla hyvin, mutta ketteryyttä pitäisi saada paremmaksi. 

SM-kisoista joko EM:iin tai CSIT:n kisoihin?

Toukokuussa (8. – 9.5.) Lahti pääsee puolustamaan viime vuoden SM-kultaansa kotiyleisönsä edessä Seinäjoella. SM-kisat toimivat myös katsastuksena kesäkuun puolivälissä (12.–28.6.) Bakussa Azerbaidzanissa Euroopan Kisojen yhteydessä pidettäviin EM-kisoihin.

Mikäli EM-valinta osuu Lahden kohdalle, joutuu hän jättämään Italiassa käytävät CSIT:n Maailmankisat todennäköisesti väliin.

– Olisi toki kiva lähteä Italiaankin. Kesällä 2010 olin mukana CSIT:n kisoissa Tallinnassa, jossa voitin kadettien eli alle 17-vuotiaiden sarjan, Lahti muistelee.

Vaikka Lahti on kotiutunut Seinäjoelle, hän on pysynyt tunnollisena Ylä-Tikkurilan Kipinälle. Tiettävästi Pohjanmaan painiseurat ovat houkutelleet lahjakasta painijaa riveihinsä, mutta turhaan.

– Mitä sitä seuraa vaihtamaan, kun omakin on hyvä ja hommat toimivat.

Y-TK järjestää syksyisin TUL:n ja Painiliiton kanssa yhteistyössä kansainvälisen Vantaa Painicupin. Tänä vuonna kilpailut ovat ohjelmassa 20.–21.11.

Teksti: Juhamatti Nieminen

 

Katselukerrat (9939)/Kommentit (0)

Tunnisteet: Paini

13. huhtikuuta 2015/Jutut

Jätä kommentti

Nimi:
Sähköposti:
Kommentti:
Lisää kommentti
 


TUL Uutisviesti