25. huhtikuuta 2018
Aprilliristeilyltä vinkkejä seuratyöhön

Aprilliristeilyltä vinkkejä seuratyöhön

TUL:n 21. Aprilliristeilyllä M/S Viking Gracella vaihdettiin ensin vapaalle Hetki viihteelle –osiossa. Rentoutumisen jälkeen hahmoteltiin suuntaviivoja TUL:n strategiatyölle seminaariosuudessa, jonka anti sai liiton 2. varapuheenjohtaja Anu Rajajärven tyytyväiseksi.

– Saimme kerättyä pienistä puroista suuria virtoja, hän summasi.

Tyhjät seinätaulut täyttyivät ideoista, kun seminaarin osallistujat intoutuivat pohtimaan TUL:n roolia ihmisen elinkaaressa. Pienryhmissä mietittiin TUL:n tulevaisuutta neljän eri otsikon, lasten, nuorten, aikuisten ja veteraanien näkökulmasta. Eväitä mietintäsessiolle antoi konsulttiyhtiö Fountain Parkin edustajien Tytti Vartiaisen ja Janne Jauhiaisen alustus TUL:n strategiatyön tämän hetken tilanteesta.

– Riippuen ikäryhmästä, otsikoiden alle kertyi samoja asioita. Liikunta on kivaa kaikenikäisenä ja yhdessä toisten kanssa, mikä kaikissa paljastui, TUL:n 2. varapuheenjohtaja Anu Rajajärvi näki.

Liikunnan tuottaman mielihyvän ohella monissa puheenvuoroissa nousi koulutuksen merkitys.

– Liiton tehtävänä on tarjota seuroille kättä pidempää. Tarvetta on paitsi lajikoulutukselle, myös eri-ikäiset huomioivalle pedagogiselle koulutukselle. Valmistelut asian suhteen on liiton sisällä jo aloitettu, Rajajärvi huomautti.

Rajajärvi uskoo seminaarityöstä olevan hyötyä seuroille. Ryhmissä syntyi tukku hyviä ajatuksia ja ideoita.

– Jos jokaisesta taulusta ottaisi omaan seuraansa uuden harrastusmahdollisuuden matalan kynnyksen höntsäliikunnan alle, se lisäisi liikuntaa jo valtavasti, innoitti Rajajärvi.

Yksi osallistujista, Tarja Niemi Tampereen Yrityksestä kertoi saaneensa seminaarista vinkkejä oman seuran toimintaan.

– Esimerkiksi ilmoille heitetty pallokerho olisi tarpeen laittaa pystyyn meidänkin seurassa. Se toisi seuraan monipuolisuutta, sitä kautta toimintaan voisi saada mukaan uusia lapsia, Niemi pohdiskeli.

Niemen mukaan kaikki lähtee viime kädessä vanhemmista.

– Ei lapsia voi syyttää liikkumattomuudesta. Vanhemmista se on kiinni, heidän tehtävänsä on saada ja viedä lapsi liikkumaan, hän sanoi. 

”TUL ei kaadu koskaan”

Huolimatta liikunnan järjestökentän murrostilasta, uskoo Niemi TUL:n tulevaisuuteen.

– TUL toimii. Koko ajan yritetään toimintaa viedä eteenpäin, mikä on positiivista.

Samoilla linjoilla oli Turun Jyryn varapuheenjohtaja Arvo Lehti.

– TUL on ja pysyy aina, ei se koskaan kaadu. Työnsarkaa riittää harrastepohjaisen toiminnan parissa.

Nyrkkeilyn ja joukkuevoimistelun parissa vahvimmin operoiva Jyry sai taannoin Turun kaupungilta 1 000 euron stipendin yhteistyökumppaniseuran tunnustuksesta. Palkitsemisperusteiksi mainittiin seuran suuri vapaaehtoistoimijoiden määrä, merkitys Nummen alueella ja kaupunginosan asukkaiden hyvä tuntemus sekä vuosikymmeniä kestänyt aktiivinen ja sujuva yhteistyö kaupungin kanssa. Seura on muun muassa kymmenen vuoden ajan järjestänyt yhteistyössä kaupungin kanssa Lasten liikunnan ihmemaa – tapahtumia lapsiperheille.

– Moni seuramme toimija on tottunut tulemaan talkoisiin. Ilman niitä elämä olisi tyhjää, Lehti muotoili. 

Hetki viihteelle nostatti tunteita

Elämä olisi tylsää myös pientä irrottelua. Aprilliristeilyn Hetki viihteellä –osiossa saatiin nauttia niin koskettavista musiikkiesityksistä kuin hengähdyksen pidättelyä aiheuttavista judoliikkeistä.

Laukaan Kisa-Veljien Darma-Kain nuoret judokat pääsivät näyttämään taitojaan vetäjänsä Helka Maltolahden johdolla. Vahvemmin yleisön tunteet nousivat pintaan, kun Maltolahti esitteli tanssilattialle pystytetylle matolle syntymästä saakka motoriikkaongelmista kärsineen, 6-vuotian Vilho Ruuskan. Hänen kohdallaan judo on parantanut tasapainoa ja itseluottamusta.

Lahjakkaat Aada Pesonen ja Erik Svensson toivat viihdehetkeen tunnelmaa herkillä lauluesityksillään.

Vauhdikkaimmasta musiikkiesityksestä vastasi TUL:n vt. liikuntapäällikkö, ex-kävelijä, kitaristi Antti Kempaksen tähdittämä The Chapter Three –yhtye. Laulusta vastasi niin ikään ex-kävelijä Heikki Kukkonen, basson varressa heilui Antin isoveli Aarne Kempas, rummuissa tahtia löi Jukka Rajala ja koskettimissa häikäisi naisvahvistus Mariaa Okkonen.

– Huikea meininki, kuului yleisön joukosta.

Eikä olisi Aprilliristeily mitään ilman perinteistä Urheiluvisaa. Sen voiton vei Leppävaaran Sisu joukkueella Esko Viljanen ja Harri Waltari.

Teksti ja kuvat: Juhamatti Nieminen 

Katselukerrat (12533)/Kommentit (0)

29. maaliskuuta 2015/Jutut

Jätä kommentti

Nimi:
Sähköposti:
Kommentti:
Lisää kommentti
 


TUL Uutisviesti