25. huhtikuuta 2018
Elämä hymyilee taas tempputaiturille

Elämä hymyilee taas tempputaiturille

Tampereen Annika Urvikko teki Lontoon olympialaisissa vuonna 2012 suomalaista urheiluhistoriaa edustamalla Suomea olympiakisoissa ensimmäisenä naistelinevoimistelijana. Lähellä oli, ettei kisoissa olisi esiintynyt toinen samalta paikkakunnalta ponnistava Rosanna Ojala.

– Olin Annikaa edellä monissa kisoissa kyseisenä vuonna, mutta hävisin hänelle niukasti olympiapaikan ratkaisseissa MM-kisoissa. Eroa meillä oli joku piste, Ojala kuittaa.

Kun Lontoon olympialaiset jäivät haaveeksi, päätti Rosanna Ojala hakea uusia tuulia harjoitteluun. Ojala, 20, siirtyi syksyllä 2012 Tampereen Voimistelijoista Tampereen Sisun riveihin, missä hän sai valmentajakseen Joni Koivusen.

– Olin ollut seitsemän vuotta edellisessä seurassa samassa valmennuksessa ottamassa määräyksiä vastaan. Kun ikää tuli lisää, aloin kaivata keskustelevampaa valmennussuhdetta ja halusin päästä itse vaikuttamaan harjoitteluun, Ojala taustoittaa.

Uuden valmentajan myötä harjoitteluun on tullut monipuolisuutta.

– Olemme tehneet yhteistyötä myös joukkuevoimistelijoiden kanssa, mikä on tuonut uusia näkemyksiä liikkuvuuteen ja voimaan. 

Viimeinen teline koitui kohtaloksi

Parivaljakon yhteistyö alkoi hyvin, kunnes Ojala loukkasi polvensa viime huhtikuussa PM-kisoissa Ruotsissa. Ojalalla oli matkassa epäonnea, sillä polvesta meni eturistiside poikki ja kierukka repesi telinefinaalin viimeisellä telineellä.

– Tein kierrevolttia taaksepäin ja tulin alas, kun yhtäkkiä napsahti. Tilanteessa jalka meni ylisuoraksi ja vääntyi, Ojala muistelee.

Edessä oli iso leikkaus ja pakkolepoa useita kuukausia. Täyspainoiset ponnistukset olivat Ojalalla pannassa aina marras-joulukuulle saakka.

Kuntoutusjakson aikana telinevoimistelija lataili akkujaan ylioppilaskirjoitusten jälkeen, hankki opiskelupaikan Tampereen yliopiston kansanterveystieteen linjalta sekä keskittyi vähälle huomiolle jääneiden keskivartalon ja yleisliikkuvuuden vahvistamiseen.

– Pääsin nauttimaan loukkaantumisen myötä muistakin asioista kuin urheilusta. Kokemus oli opettavainen.

Paluu kisa-areenoille koetti viime lauantaina kotiyleisön edessä EM-katsastuskisoissa. Kilpailut toivat neliottelun voiton, mikä taannee Ojalalle paikan huhtikuun puolivälissä Ranskan Montpellierissä pidettäviin EM-kisoihin.

– Pääsy kilpailemaan oli minulle jo voitto, kisojen sujuminen hyvin toi itseluottamusta ja -varmuutta. Tuntui hienolta voittaa ja palata takaisin Suomen kärkeen, aiemmin kolme kertaa niin EM- kuin MM-kisoissa mukana ollut tamperelainen hymyilee.

Kevään maailmancup-kilpailut Ojala jättää väliin, sillä hän aikoo vahvistaa polvea kotimaassa.

– Polvi on kunnossa, mutta lihasta pitää koko ajan kehittää.

25-30 tuntia viikossa treenaavan Ojalan tavoitteena on selviytyä EM-kisoissa neliottelun finaaliin eli 24 parhaan joukkoon ja olla paras suomalainen, mikä toisi paikan kesäkuussa Bakussa pidettäviin European Games –kilpailuihin. Sen jälkeen olisivat vuorossa heinäkuussa kesäuniversiadit Etelä-Koreassa.

Pitkän tähtäimen maali on ensi kesän Rion olympialaisissa.

– Ne ovat ehdoton tavoite.  

Pelkojen voittaminen kiehtoo

Voimistelun parissa Rosanna Ojala on ollut pienestä pitäen, ensin temppukoulussa ja 6-vuotiaasta lähtien kilparyhmässä. Lajissa häntä kiehtovat haasteet ja mahdollisuus omien pelkojen voittamiseen.

– Lajin eri liikkeisiin kuuluu jopa hurjia riskejä. Kun oppii hallitsemaan niitä oman kehonsa avulla, tulee hyvä olo.

Neliottelussa kisataan hypyssä, nojapuilla, puomilla ja permannolla. Suosikkitelineekseen Ojala nimeää nojapuut.

– Nojapuissa on koko keho mukana. Siinä liike myös jatkuu, eikä pysähdy muutaman voltin jälkeen.

Ojalan kakkoslajina toimii seiväshyppy, missä hän on ollut kolmasti Kalevan Kisojen finaalissa – tosin Tampereen Pyrinnön paidassa. Ojalan ennätys on seiväshypyssä toissakesältä 390.

– Seiväshyppy on minulle hyvä henkireikä kesäisin. Siellä on eri ympäristö ja ihmiset.

Kesällä Ojalan mieli halajaa myös futiskatsomoihin.  Hänen kaikki kolme pikkuveljeään pelaavat jalkapalloa.

– Heistä vanhin siirtyi tulevaksi kaudeksi Kakkosessa pelaavan Ilves-Kissojen edustukseen. Ilveksen liigajoukkueeseenkin häntä kysyttiin, mutta hän oli juuri tehnyt sopimuksen Ilves-Kissoihin, Ojala toteaa ylpeyttä äänessään, eikä suotta. Kyseinen pikkuveli on 17-vuotias Salomo Ojala, jota on luonnehdittu todelliseksi huippulupaukseksi ja joka viime kaudella pyssytti Tampereen Kisa-Tovereiden riveissä Kolmosessa komeat 18 maalia.

Teksti ja kuva: Juhamatti Nieminen

 

Katselukerrat (11228)/Kommentit (0)

20. maaliskuuta 2015/Jutut

Jätä kommentti

Nimi:
Sähköposti:
Kommentti:
Lisää kommentti
 


TUL Uutisviesti