25. toukokuuta 2018
Näin Kemissä: triathlon viedään uima-altaaseen

Näin Kemissä: triathlon viedään uima-altaaseen

Sunnuntaina kirjoitetaan pieni mutta hyvin mielenkiintoinen lisä suomalaiseen urheiluhistoriaan. Kirjoittajana toimii triathlonkilpailun uimahallissa järjestävä Kemin Työväen Uimarit. Kilpailupaikka on tarkemmin sanottuna uima-allas, jossa viedään läpi jokainen laji.

- Tämä hallikilpailu on synnyttänyt mielettömän ison innostuksen ja vaikka nyt onkin vasta ensimmäinen kerta, tulee tästä aivan varmasti perinne, sanoo KemTU:n puheenjohtaja Petteri Luokkala.

Monenlaisessa urheilulajissa on Suomessa sisällä urheiltu. Todennäköisesti ensimmäistä kertaa triathlonissa (uinti, pyöräily, juoksu) kilpaillaan uimahallissa, mutta ihan taatusti ensimmäistä kertaa kaikki lajit vedetään läpi altaassa.

Kilpailun harvinainen taikasana on hydrospinning eli pyöräily vedessä. Kokkolan kaupunki on ostanut kymmenen pyörää, joista jokainen maksoi 1 000 euroa.

- Näistä pyöristä sopii jokaisen kemiläisen olla ylpeitä. Pyörissä ei ole vaihteita, vaan lapoja säätelemään saadaan syntymään eriasteisia vastuksia. Jokaisessa pyörässä on sama vastus ja itse olemme kehittäneet laskurin, joka laskee poljetun matkan, sanoo Kemin Työväen Uimarien puheenjohtaja Petteri Luokkala.

Uintimatka on 750 metriä, pyöräily kolme kilometriä ja juoksun korvaava kävely 300 metriä. Uinnille on varattu kolme rataa, pyörät laitetaan altaan syvimpään päähän ja vesikävely tehdään toisessa päässä. Kilpailuun otettiin mukaan rajallinen määrä urheilijoita.

- Kilpailu viedään läpi ulkona tapahtuvan triathlon tapaan. Altaasta ja kymmenestä pyörästä johtuen lähtö tapahtuu ryhmittäin, Luokkala sanoo.

Ruususen uni loppui viime vuonna

KemTu saattoi 1990-luvulla käyttää itsestään nimeä triathlonseura. Syystä tai toisesta laji kuitenkin hiipui ja vaipui Ruususen uneen, kunnes viime vuonna sille annettiin unesta herättävä suudelma. Nyt seurassa on jo 40 harrastajaa, kun syksyllä heitä oli nolla. Triathlonin myötä seuran jäsenmäärä on kasvanut.

- Meille on iso etu siinä, että olemme uintiseura eli niin sanottuja Master-uimareita on siirtynyt triathlonin pariin. Pelkkiä mastereita ei meillä kuitenkaan ole, vaan moni nuori on ottanut triathlonin omakseen, sanoo uintivastaava Sanna Tapio.

Tapio ja muut seuran uintivalmentajat vastaavat uintitekniikan opettamisesta. Kemin uimahallissa on uintiharjoitukset kolme kertaa viikossa, hydrospinning kerran viikossa ja kerran käydään myös yhteisellä juoksulenkillä. Yhdessä tekeminen on asia, jota Tapion mukaan arvostetaan.

- Yhteisharjoituksiin osallistutaan isolla prosentilla. Tämä porukka haluaa olla yhdessä ja liikkua yhdessä, Tapio sanoo.

Luokkala ja Tapio pitävät talviharjoittelupuitteita hyvinä. Eikä vähiten altaassa tapahtuvan pyöräilyn vuoksi.

Teksti ja kuvat: Ismo Alhoniemi

 

Katselukerrat (12251)/Kommentit (0)

14. maaliskuuta 2015/Jutut

Jätä kommentti

Nimi:
Sähköposti:
Kommentti:
Lisää kommentti
 


TUL Uutisviesti