23. maaliskuuta 2018
Mattovuorojen poisto lisännyt painin näyttävyyttä

Mattovuorojen poisto lisännyt painin näyttävyyttä

Pari vuotta sitten voimaan tulleet uudet painisäännöt saavat kiitosta pitkän linjan painimieheltä, CSIT:n painipresidentiltä, Porvoon Veikkojen puheenjohtajalta Mika Vuorelta.

– Olympiahässäkän jälkeen on menty parempaan suuntaan. Otteluissa nähdään heittoja ja tiukkaa vääntöä, eikä enää odotella mitään arvontoja, hän sanoo.

Painimolski on tullut tutuksi syksyllä 50 vuotta täyttävälle Mika Vuorelle 10-vuotiaasta lähtien. Vuori päätti oman kilpauransa vuonna 2000 SM-kisoissa viidenteen tilaan, sen jälkeen hän toimi seuravalmentajana Porvoon Veikoissa, kunnes ajautui 1990–2000-luvun taitteessa tuomarin tehtäviin.

– Paini on vaativa ja kova laji. Jotenkin jäin siihen nuorempana koukkuun, valmentajan ja tuomarin hommat ovat tulleet luonnollisena jatkumona, Vuori taustoittaa.

Vuori oli urallaan kaikissa ikäluokissa SM-mitaleilla, mutta Suomen mestaruus jäi haaveeksi.

– Ei se hampaankoloon jäänyt, Suomessa oli raskaissa sarjoissa hirmu kova taso tuolloin. Hävisin muun muassa kerran finaalissa Harri Koskelalle, joka oli kuitenkin olympiakakkonen (Soulissa vuonna 1988), Vuori huomauttaa.

Tätä nykyä nassikkapainijoistaan tunnetun Porvoon Veikkojen puheenjohtajana toimiva Vuori on ollut kahtena viime vuotena Suomen ahkerin tuomari. Toissavuonna hänelle kertyi kisoja 44, viime vuonna 48.

– Siitä voi jokainen laskea, ettei paljoa muille harrastuksille jää aikaa kun täytyy töissäkin käydä, hän hymähtää.

Tuomarina Vuori on päässyt tuomitsemaan kansainvälisillä areenoilla. Viime kesänä Vuori jakoi oikeutta veteraanien MM-kisoissa Belgradissa, lisäksi kokemusta on kertynyt lukuisista kansainvälisistä turnauksista. Yhden  mieleenpainuvimmista hetkistään mies koki tuomariuransa alkuvuosina Kristjan Palusalu –turnauksessa Tallinnassa.

– Vastassa oli kaksi erittäin kovaa painijaa Turkista ja Venäältä. Siinä matsissa oli sodan tuntua, tilanne oli kiivas ja nyrkkitappelu oli lähellä syttyä katsomossakin, Vuori virnistää.

Tuomarilta vaaditaan jämäkkyyttä

Vuoren mukaan tuomarin tehtävänä on johtaa ottelua, mutta ei ratkaista voittajaa.

– Pitää osata tehdä nopeita ratkaisuja jämäkästi sekä pysyä rauhallisena ja kylmäverisenä. Mikäli tuomari on epävarma, se heijastuu painijoihinkin.

Kilpailijan tausta ei ole tuomarin työssä edellytys. Siitä on kuitenkin hyötyä.

– Se tuo pelisilmää. On helpompi erottaa toisen painijan mahdollista passiivisuutta.

Pari vuotta sitten tuomareiden työ helpottui, kun paini luopui olympiahässäkän jälkimainingeissa mattovuoroista. Enää ei toista määrätä erikseen mattoon kolikkoa heittämällä.

– Otteluissa nähdään enemmän heittoja ja tiukkaa vääntöä, kun painijat uskaltavat ottaa taas riskejä pystyssäkin, Vuori näkee.

Painin asema olympiaperheessä oli pitkään vaakalaudalla.

– Se olisi ollut oikeustajua vastaan, jos antiikin kisoista saakka mukana ollut paini olisi pudotettu olympialaisista, jyrähtää Vuori.

Sata painijaa CSIT:n kisoihin

Työväen urheiluliiton omat ”olympialaiset” eli maailmankisat pidetään kesäkuussa Italiassa. CSIT:n painipresidenttinä toimiva Vuori odottaa kisoilta paljon.

– Paini tulee olemaan kisoissa yksi jäykimmistä, kilpailijoita on noin 100 7-8 eri liitosta. Suomen ohella kovia joukkueita tulee muun muassa Venäjältä ja Virosta, Vuori kertoo.

Suomen Painiliitto valitsi Mika Vuoren vuoden 2014 painituomariksi. Palkinnon hän vastaanottaa kreikkalais-roomalaisen painin SM-kisoissa 9.5.2015 Seinäjoella.

Teksti ja kuva: Juhamatti Nieminen 

 

Katselukerrat (8747)/Kommentit (0)

Tunnisteet: Paini

6. maaliskuuta 2015/Jutut

Jätä kommentti

Nimi:
Sähköposti:
Kommentti:
Lisää kommentti
 


TUL Uutisviesti